HomeNieuwsBMX-titels voor Van Gendt en Smulders

BMX-titels voor Van Gendt en Smulders

Twan van Gendt bij de mannen en Laura Smulders bij de vrouwen kroonden zich vandaag in het Noord-Hollandse Heiloo tot Nederlands kampioen BMX in de Elite1-klasse. Van Gendt werd vorig jaar tweede, maar was nu goed voor goud. In een zeer spannende race bij de mannen nam Twan van Gendt bij de start de leiding met Martijn Scherpen kort daarachter. Scherpen bleef op zeer korte afstand volgen en zette in de laatste bocht vol de aanval in. Uit de noodzakelijke fotofinish bleek dat Van Gendt met het kleinst mogelijke verschil het rood-wit-blauw mocht aantrekken, met Scherpen op de tweede positie en Martijn Jaspers op de derde plaats. Jelle van Gorkom, aanvoerder van de UCI wereldranglijst, kwam na een  reeks van overwinningen niet verder dan de viijfde positie met thuisrijder Robin van der Kolk op een verdienstelijke vierde positie. Raymon van der Biezen werd in de halve finale uitgeschakeld.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Laura Smulders. Ze was daarin duidelijk de snelste en kwam voor Maartje Hereijgers en Dana Sprengers over de finish.

Toppers tegen talenten
De Elite1-klasse is dit jaar door de KNWU geïntroduceerd ter versterking en verbreding van de Nederlandse BMX-competitie, waarin de nationale talenten zich kunnen meten met onze absolute wereldtoppers. Hierdoor nemen de al gearriveerde internationale toppers als Jelle van Gorkom, Raymon van der Biezen, Twan van Gendt en Laura Smulders het op tegen de opkomende nationale talenten vanaf 17 jaar en nationale toppers die op een lager niveau internationaal succesvol zijn, zoals de  wereldkampioen bij de amateurs van 17 tot en met 24 jaar, Heiloo-thuisrijder Robin van der Kolk. De winnaar kan zich dan ook met recht de algemeen Nederlands Kampioen BMX noemen.

UCI kampioenen
Na de Elite1-kampioenschappen werden de rijders nog opgedeeld in hun internationale UCI-klasse om binnen die categorie te strijden voor de nationale titel in die UCI-categorie en om belangrijke wereldranglijst-punten te sprokkelen. De uitslagen van deze UCI CN races:
* UCI Elite(=19+) Men: Martijn Scherpen, Twan van Gendt, Jelle van Gorkom
* UCI Elite/Junior(=17+) Women: Laura Smulders, Maartje Hereijgers, Dana Sprengers.
* UCI Junior(=17/18) Men: Niek Kimman, Mark Link, Niels Bensink.

EK en WK
Volgend weekend gaan de BMX toppers tijdens het EK BMX in Dessel (België) verder met hun campagne richting de belangrijkste race van het jaar, het WK BMX in Nieuw-Zeeland dat aan het eind van deze maand wordt verreden.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Meer zoals dit

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...