Cancellara zet punt achter carrière na 2016

Cancellara zet punt achter carrière na 2016

Fabian Cancellara begint het volgend wielerseizoen aan zijn laatste jaar als profrenner. Spartacus kondigde zijn afscheid officieel aan tijdens de uitreiking van de Swiss Cycling Awards in Zürich.

"De fiets is niet mijn leven, slechts een deel ervan”, zei Fabian Cancellara gisteravond in de grootste Zwitserse stad. "Dat is voor mij het juiste moment om te stoppen."

Volgend jaar start Cancellara aan zijn zeventiende seizoen in het profpeloton. Het is nog onzeker of de 34-jarige coureur een volledig seizoen rijdt. "Maar de Spelen in Rio de Janeiro staan alvast niet op mijn programma", verklapt de Zwitser.

Pechjaar

Voor Cancellara was 2015 een pechjaar. In de E3 Harelbeke brak hij door een valpartij twee rugwervels en was hij uitgeschakeld voor zijn favoriete voorjaarsklassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In de tweede etappe van de Tour de France richting Neeltje Jans veroverde hij de gele trui, maar een dag later kwam Spartacus weer ten val en moest weer opgeven met gebroken rugwervels.

Cancellara heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het peloton niet wil verlaten zonder wereldkampioentrui. In Richmond moest het gebeuren, maar in de Vuelta a España moest hij opgeven wegens ziekte. Volgend jaar heeft Cancellara in Qatar nog een kans, maar het wereldkampioenschap wordt twee maanden na de Olympische Spelen verreden.

Hij gaat in ieder geval wel voor de vierde keer de Ronde van Vlaanderen en voor de vierde keer Parijs-Roubaix proberen te winnen in 2016.