HomeNieuwsCookson: 'Besef dat het zo niet verder kan'

Cookson: ‘Besef dat het zo niet verder kan’

Brian Cookson werd eind september na een roerige strijd met Pat McQuaid verkozen tot UCI-voorzitter en heeft een ambitieuze agenda. Het belangrijkste punt: de geloofwaardigheid van de wielersport herstellen. Cookson wil het anders doen dan zijn voorgangers Hein Verbruggen en McQuaid, nadat de UCI de laatste jaren maar geen grip kreeg op de dopingproblematiek, beticht werd van betrokkenheid bij doofpotaffaires en regelmatig rollebollend over straat ging met renners, ploegen en organisaties als ASO en het WADA. Die tijd is voorbij, stelt Cookson in een exclusief interview in Wieler Revue 9. Hieronder twee vragen en twee antwoorden uit het interview.

Bestel Wieler Revue 9   Word abonnee

Na de doping-Tour van 1998 leek het dieptepunt bereikt. ‘Het gaat vanaf nu beter’, werd toen gezegd. Net als nu opnieuw. Maar wie weet blikken we over tien jaar wel terug op een groot schandaal uit de huidige tijd.

 ,,Dat is mogelijk. Maar in het verleden was het altijd zo: als er een kans was om iets te doen aan de dopingcultuur, reageerde de UCI niet sterk genoeg. Neem het boek dat Paul Kimmage rond 1990 schreef en de reactie van de UCI. (Oud-prof Kimmage beschreef in ‘Rough Ride’ onder meer dat er in het peloton op grote schaal doping gebruikt werd, red.) Er werd niet gezegd: ‘Dit is vreselijk, het bevestigt onze ergste vermoedens en we moeten iets doen’. Nee, de reactie was: ‘Dit is een verbitterde renner, die niet goed genoeg was en zijn boek wil verkopen. Triest’. En hoe vaak hebben we later niet een vergelijkbare reactie gehoord? Dat is aan het veranderen. Er is nu echt het besef dat het zo niet verder kan. Profsport drijft voor een groot deel op geld. En als sponsoren zich terugtrekken vanwege doping, blijft er uiteindelijk geen profwielrennen meer over. Als mensen in de portemonnee geraakt worden begrijpen ze het vaak wel. Beter zelfs.”

Kunnen we van de UCI eigenlijk nog iets nieuws verwachten op het gebied van de oortjes en nieuwe technologie?

 ,,Ik zou graag zien dat de technologie die voor handen is ook gebruikt wordt. Op dat vlak hebben we de boot gemist. Als je naar de oortjes kijkt: er wordt gezegd dat het de sport doodt, renners worden teveel gestuurd. Maar het is moeilijk om technologie uit te bannen. Stel: je stopt helemaal met de oortjes. Dan gaan renners misschien info krijgen via het computertje op het stuur. En wat is dan gevaarlijker? Kijken naar dat schermpje, of een boodschap krijgen via je oortje? Ik denk dat we moeten kijken hoe ze bijvoorbeeld bij uitzendingen van de Formule 1 gebruik maken van techniek. Wij kunnen daar veel meer mee doen, camera’s op fietsen bijvoorbeeld. Wat zou er nou mooier zijn dan een sprint van Mark Cavendish bekijken vanaf zijn stuur? Dat zou onweerstaanbare beelden opleveren! In plaats van te ruziën over de oortjes, moeten we naar het hele plaatje kijken. Volgend jaar is misschien nog wat te vroeg, maar we gaan er hier en daar vast wat mee testen in koers. Dat is de kant die we op moeten.”

Het complete interview leest u in de nieuwe Wieler Revue.

Cookson Wieler Revue

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Renaat Schotte: ‘Zo’n valpartij nooit live gezien, het was gewoon vies’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas - bijna letterlijk -...

Matteo Jorgenson over Visma | Lease a Bike: ‘Ze hebben me zelfs nog verbaasd’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Meer zoals dit

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Van Aert brak naast sleutelbeen en ribben ook borstbeen, vanavond al operatie

Matteo Jorgenson heeft Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven, maar de generale repetitie...

Marianne Vos wint Dwars door Vlaanderen na sprint-à-deux met Shirin van Anrooij

Net als bij de mannen, verliep de vrouwenkoers niet zonder incidenten. Twee volgwagens die...