Komt Dimension Data's plekje in de WorldTour in gevaar?

De wens van de UCI om het aantal teams in de WorldTour te verminderen, kan wel eens ten koste gaan van het Afrikaanse te...

Komt Dimension Data's plekje in de WorldTour in gevaar?

De wens van de UCI om het aantal teams in de WorldTour te verminderen, kan wel eens ten koste gaan van het Afrikaanse team Dimension Data.

Dat meldt de website cyclingtips.com. De WorldTour bestaat momenteel uit achttien ploegen. Volgend jaar moeten dat er nog maar zeventien zijn, terwijl er al 18 licentie-aanvragen zijn gedaan. In 2018 wil de UCI graag dat de WorldTour nog maar zestien ploegen omvat.

Dimension Data, dat afgelopen Tour de France met vier ritzeges van Mark Cavendish en een etappezege van Steven Cummings zeer succesvol was, kan wel eens het kind van de rekening zijn met de nieuwe regelgeving. Maar waarom dan?

Om als WorldTour-ploeg door het leven te gaan in 2017, moet een ploeg voldoen aan een aantal criteria. Het belangrijkste criterium: de sportieve prestaties van een ploeg. Dat is al een aantal jaren zo, dat het totaal aantal UCI-punten belangrijk is voor een ploeg. Een aantal jaren terug leidde dat tot ploegen die renners met veel punten in bijvoorbeeld de Asia Tour aantrokken. Zo reed Mehdi Sohrabi voor Lotto-Belisol, maar was hij nauwelijks zichtbaar voor de Belgische ploeg.

Standpunt

De UCI zegt over deze punten het volgende in regel 2.15.011: "De 16 UCI WorldTour-ploegen die een aanvraag deden voor een WorldTour-status voor het volgende seizoen die het hoogst geklasseerd zijn op de WorldTour-ranking van dit seizoen zullen voldaan hebben aan het sporting criterion."

Dat zogeheten sporting criterion is dus enorm belangrijk. Als we gaan kijken naar de WorldTour-punten voorafgaand aan de Vuelta a España, staat Dimension Data er niet goed voor. Het staat zelfs laatste van de WorldTour-ploegen.

De WorldTour-ranking voorafgaand aan de Vuelta, bron: uci.ch

Tinkoff en IAM Cycling verdwijnen aan het einde van dit seizoen. Daarom zou in principe iedere WorldTour-ploeg die een aanvraag deed ook volgend jaar een licentie voor het hoogste niveau moeten hebben. Met Bahrain-Merida en Bora-Hansgrohe zijn er echter grote nieuwe gegadigden voor de laatste licentie. De twee nieuwe ploegen hebben met Vincenzo Nibali respectievelijk Peter Sagan een sporting criterion-waarde die de waarde van Dimension Data overschrijdt.

Dimension Data moet dus het gevecht aangaan met Bahrain-Merida en Bora-Hansgrohe. Eén van die drie ploegen zal waarschijnlijk afvallen. "En dan was voor ons de grote verrassing dat Lampre verder ging met een Chinese partner", stelt Douglas Ryder, manager van Dimension Data.

Bahrain-Merida telt momenteel 479 punten in hun 2017-ploeg, terwijl Bora-Hansgrohe er 632 heeft. Dimension Data komt uit op 224. Gaat Ryder met zijn ploeg aan transfers doen om punten binnen te halen? "Wij hebben een duidelijk project: de ontwikkeling van het Afrikaanse wielrennen", zegt Ryder. "Onze focus zal nooit zijn om te gaan shoppen voor punten." En dus lijkt Dimension Data voor een plaats in de WorldTour van 2017 op de laatste positie te liggen.