Nog geen drie maanden na beenamputatie zit Adrien Costa weer op de fiets

Eind juli sloeg het noodlot toe voor Adrien Costa. Na een klimongeluk waarbij de 21-jarige bijna het leven liet moest zijn rechterbeen noodgedwongen worden geamputeerd tot boven de knie. Maar de Amerikaan laat zich niet zomaar uit het veld slaan...

Adrien Costa

Costa stond te boek als één van de grootste talenten in de wielrennerij voor hij het cyclisme begin dit jaar de rug toe keerde. Op 29 juli was de Amerikaan aan het klimmen op Mount Connes in Californië toen op dik 3400 meter hoogte het noodlot toesloeg. Op een puinhelling kwam zijn been vast te zitten tussen een rots van dik 1800 kilo.

Dankzij het snelle handelen van twee bergbeklimmers die de lokale reddingsdiensten wisten in te schakelen en de medische staf van het ziekenhuis van Reno kon het leven van de in kritieke toestand verkerende Costa worden gered. De artsen zag zich echter wel genoodzaakt het rechterbeen van de jonge Amerikaan te amputeren. 

In de dagen na het ongeval werd Costa overspoeld met steunbetuigingen. Hagens Berman Axeon, de ploeg waarvoor hij reed, zette een crowdfunding op poten. In totaal werd er door de wielerwereld al meer dan 128.000 dollar opgehaald. Onder meer Roman Bardet, Michael Valgren en Eddy Merckx behoorden tot degenen die doneerden.

Nu, zo'n drie maanden na het ongeval, laat Costa nog maar eens zien uit hardhout te zijn gesneden. Op foto's die zijn ex-ploegmaat Christopher Blevins de wereld in slingerde is te zien hoe Costa weer aan het klimmen is geslagen: zowel in de klimhal als op de fiets. "Ik ben altijd onder de indruk geweest van deze gast, maar de laatste maanden heb ik nog meer bewondering gekregen", schreef Blevins als begeleidende tekst bij de foto's.