Door: Tim de Vries Fotografie: Cor Vos
Nieuws

Dumoulin, Plat en Van der Breggen dingen mee naar prijzen op Sportgala

Drie wielrenners maken kans om in de prijzen te vallen op het NOC*NSF Sportgala; Tom Dumoulin, Jetze Plat en Anna van der Breggen. Dat maakte de organisatie van het sportgala vandaag bekend.

Girowinnaar en wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin maakt samen met Max Verstappen en Sven Kramer kans op de titel 'sportman van het jaar'. Naast de al genoemde triomfen reed de Limburger naar de nationale tijdrittitel en de eindzege in de BinckBank Tour. Met Team Sunweb veroverde hij in het Noorse Bergen de wereldtitel op de ploegentijdrit.

"Gaaf", zegt Tom Dumoulin over zijn nominatie in gesprek met NOS. Hij geeft aan dat hij de Jaap Eden Award graag in ontvangst zou nemen. "Ik vind dat ik best een heel goed jaar heb gehad en ik zou het jammer vinden als ik het niet zou worden."

Bauke Mollema en Dylan Groenewegen, beiden ritwinnaar in de jongste Tour de France, stonden net als Dumoulin op de shortlist, maar zij overleefden de schifting van de vakjury niet.

Anna van der Breggen neemt het in de verkiezing voor sportvrouw van het jaar op tegen Marit Bouwmeester en Dafne Schippers. Van der Breggen dankt haar nominatie aan haar zeges in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik - Bastenaken - Luik en de Giro Rosa. Ook pakte de renster van Boels - Dolmans medailles op het EK (brons in de tijdrit), het WK (zilver in de tijdrit en ploegentijdrit) en de eindwinst in het WorldTour-klassement.

Annemiek van Vleuten, Chantal Blaak en Kirsten Wild stonden ook op de shortlist, maar werden door de jury te licht bevonden.

Jetze Plat is een van de drie genomineerde Paralympische sporters. De succesvolle handbiker en paratriatleet neemt het in zijn categorie op tegen Jeroen Kampschreur en Diede de Groot. Plat werd bij de WK paracycling in Pietermaritzburg wereldkampioen in zowel de individuele tijdrit als de wegwedstrijd. Daarnaast zegevierde hij in het wereldbekerklassement. Verder was Plat goed voor de Europese en wereldtitel paratriatlon. Op Hawaii won de Olympisch triatlonkampioen het WK Iron Man.

Para-wielrenners Daniel Abrahum Gebru en Tim de Vries stonden samen met Plat op de shortlist die NOS en NOC*NSF hadden opgesteld. 

TeamNL mannen hockey, TeamNL mannen shorttrack en het Oranje Leeuwinnen voetbalelftal zijn genomineerd voor ‘Sportploeg van het Jaar 2017’. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2017’ gaat tussen Jac Orie (langebaanschaatsen), Jeroen Otter (shorttrack) en Sarina Wiegman (vrouwenvoetbal). 

Het Sportgala vindt plaats op dinsdag 19 december en is vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1.

Gerelateerd nieuws