VUELTA: Dumoulin verliest leiderstrui aan Aru, Landa pakt etappe

VUELTA: Dumoulin verliest leiderstrui aan Aru, Landa pakt etappe

Mikel Landa heeft de ‘horrorrit’ in Andorra op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Astana maakte deel uit van de vroege vlucht en was de enige die uit de greep kon blijven van de groep der favorieten. Tom Dumoulin reed een dijk van een rit, maar het was niet genoeg om Aru uit de leiderstrui te houden.

Aan het begin van de etappe kuste Chris Froome het asfalt. De Brit leek weinig last te hebben van zijn valpartij en vervolgde zijn weg. Op de eerste klim was hij gedoemd tot achtervolgen, maar toen hij terugkeerde in het peloton gaf hij zijn team orders om op kop te rijden.

Bergtrui laat zich zien

Ondertussen was de vroege vlucht al ontstaan. De hoogstgeplaatste in de kopgroep van negentien was de Franse Bask Romain Sicard die op een kleine vijf minuten van leider Dumoulin stond. Een andere opvallende aanwezige in de voorste groep was Omar Fraille. De Spanjaard behaalde belangrijke punten in zijn strijd om de bergtrui. Op de eerste vier bergen wist hij zijn totaal met 37 punten uit te breiden. Nederlanders waren niet vertegenwoordigd in de kopgroep.

Ondanks het werk van Team Sky was het Chris Froome die als eerste moest lossen van de favorieten. Op de Collada de la Gallina ging het tempo te snel voor Froome. De Brit zou een kleine negen minuten verliezen. Bovendien moest teamgenoot en nummer vier in het klassement Nicolas Roche de rol lossen voorin. Vervolgens nam Astana voor Aru het heft in handen. Ook in de kopgroep werd de kaf van de koren gescheiden. De kopgroep werd gereduceerd tot zes man.

In de afdaling van de Collada de la Gallina liet leider Dumoulin zich verrassen door onder andere Rodriguez en Valverde. Van de grote favorieten hadden alleen de Limburger en Pozzovivo de slag gemist. Onder aanvoering van de Italiaan werd het gat gedicht. Dumoulin reed zelf geen meter op kop.

Ontketende Aru

Vrijwel direct aan het begin van de slotbeklimming koos Fabio Aru ervoor de aanval te kiezen. Joaquín Rodriguez en Dani Moreno waren de enigen die de Italiaan konden volgen. De volgende demarrage van Aru werd het Katusha-duo echter teveel. Aru reed als een ontketende weg van alle favorieten en mag het rood om zijn schouders hijsen.

Dumoulin kon op eigen tempo de schade enigszins beperken en zelfs Quintana en Valverde uit het wiel rijden. Uiteindelijk zou Dumoulin in het wiel van Esteban Chaves als negende eindigen. Ook Rodriguez is Dumoulin voorbij in het klassement. De tijdrijder van Giant-Alpecin staat nu op een halve minuut achter Aru. In de kopgroep bleek Mikel Landa de sterkste. De nummer drie van de Giro reed zijn vier medevluchters uit het wiel en bleef ook zijn teamgenoot Aru voor.