Eindstreep: Een druk dagje in wielerland

Al het wielernieuws van zondag 11 juni 2017 op een rijtje.

Eindstreep: Een druk dagje in wielerland

Eindstreep: jouw dagelijkse samenvatting van al het wielernieuws.

'Derde hond' Fuglsang gaat met eindzege Dauphiné lopen

Weinig mensen zullen Jakob Fuglsang hebben opgeschreven als winnaar van het Critérium du Dauphiné. Toch staat de Deen op het hoogste treetje van het podium. In de laatste etappe naar Plateau de Solaison rijdt hij BMC-renner Richie Porte uit de gele leiderstrui.

Dat presteert Fuglsang in een rit die geen moment zonder actie kent. Richie Porte moet voor de laatste klim - zonder ploeggenoten - flink tijd goedmaken op de groep met alle favorieten voor het klassement. En waar eerst Chris Froome (Team Sky) de man in bonus lijkt, is Fuglsang (voor aanvang van de rit de nummer drie in de rangschikking) de daadwerkelijke winnaar. 

De man van Astana acht zijn moment gekomen als Daniel Martin aanvalt. Fuglsang laat de Ier achter en pakt zijn tweede ritzege deze week. Maar belangrijker: Fuglsang pakt ook het klassement mee. De achterstand van Richie Porte is dusdanig groot dat de Deen dankzij de boniseconden de eindzege bij mag schrijven op zijn palmares.

Bouwman verzekert zich van bergtrui Dauphiné

In de schaduw van Jakob Fuglsang viert ook Koen Bouwman een feestje. De renner van LottoNL - Jumbo moet nog even vrezen voor zijn leidende positie in het bergklassement, maar aan het einde van de dag blijkt dat Bouwman op het eindpodium de bolletjestrui mag aantrekken.

Over de week waarin Bouwman een ritzege en het bergklassement in een WorldTour koers weet te veroveren zegt hij het volgende: "Dit was de mooiste week uit mijn wielercarrière tot nog toe".

Demare, Buchmann, Fuglsang en Bouwman.

Niewiadoma behoudt leiding in Women's Tour

De vijfde en laatste etappe van de OVO Energy Women's Tour, een criterium van 62 kilometer door het centrum van Londen, is allesbehalve een paradetochtje voor Katarzyna Niewiadoma. Toch doorstaat de Poolse troef van de Nederlandse WM3 formatie de tests van haar belagers in het klassement. 

Door haar overwinning neemt Niewiadoma tevens de leiding over in de WorldTour van Anna van der Breggen.

Christine Majerus, Katarzyna Niewiadoma en Hannah Barnes vullen het eindpodium.

D'Hoore primus in slotrit

Jolien D'Hoore scoort in de laatste rit van OVO Energy Women's Tour nog een ritzege voor haar ploeg Wiggle HIGH5. Het zijn de vierde zegebloemen die D'Hoore dit jaar in WorldTour mag ontvangen.

Gilbert zegeviert in Cham

De eerste rit in lijn van de Ronde van Zwitserland kent Philippe Gilbert als winnaar. Patrick Bevin (Cannondale - Drapac) en Anthony Roux (FDJ) vergezellen Gilbert op het podium na een chaotische slotfase.

Dennis leider af in Zwitserland

Rohan Dennis kende een ongelukkige dag als leider in de Ronde van Zwitserland. De proloogwinnaar van gisteren ziet zijn kansen op nog een dag in de gele trui gedwarsboomd als hij op 25 kilometer van de finish ten val komt. Zijn ploeggenoot Stefan Küng neemt de leiding in het klassement over. 

Michael Matthews en Tom Dumoulin zitten de coureur van BMC direct op de hielen. De twee speerpunten van Team Sunweb volgen allebei op een seconde van de nieuwe leider. Lars Boom volgt namens Team LottoNL - Jumbo op acht tikken.

Wereldkampioen veldrijden wint Ronde van Limburg

Wout van Aert heeft de Ronde van Limburg op zijn naam geschreven. De Belg van Verandas Willems - Crelan wint de Belgische eendagskoers door in de straten van Tongeren de snelste sprint te rijden van de vijf man sterke kopgroep. 

Dorian Godon (Cofidis) en Gianni Vermeersch (Beobank - Corendon) mogen Van Aert gezelschap houden op het podium.

Gregor Mühlberger viert feestje in 101e Rund um Köln

In de Duitse eendagsklassieker Rund um Köln (1.1) is Gregor Mühlberger de winnaar van de dag. Namens zijn ploeg Bora - Hansgrohe komt hij als eerste over de streep. In de slotfase van de 206,3 kilometer lange koers sluipt de Oostenrijker weg uit een omvangrijke kopgroep van twaalf.

Op de streep heeft de derdejaarsprof een seconde voorsprong op Mads Würtz Schmidt, die namens Katusha Alpecin de sprint om de tweede plaats wint. Fabian Lienhard van Team Vorarlberg is de nummer drie. Twan Castelijns is op de zesde stek de eerste Nederlander. 

Mühlberger heft de handen ten hemel.

Foto's: Cor Vos