EK wielrennen: Alberto Dainese wint bij beloften

De Italiaan Alberto Dainese mag het komende jaar pronken met de wit-blauwe EK-trui. De renner, die komend jaar bij Team Sunweb onder contract staat, was oppermachtig in de eindsprint in Alkmaar. Niklas Larsen en Rait Ärm werden resp. tweede en derde.

Cor Vos
  • Team DSM Team DSM
  • Alberto Dainese Alberto Dainese

Voorafgaand aan de koers nam het peloton een minuut stilte in acht voor de omgekomen Bjorg Lambrecht. Na dit moment begon de koers in Alkmaar. Direct na de start kwam er een spervuur aan demarrages. Uiteindelijk raakte een groep van twintig man weg. In de vijfde ronde kreeg de kopgroep gezelschap van nog zo'n dertig renners. Ondertussen probeerden verschillende renners weg te komen van het peloton, waardoor de koerssituatie nooit echt stabiel werd.

De Italiaan Alexander Konychev en de Noor Jonas Iversby Hvideberg kregen het voor elkaar een mooie voorsprong op te bouwen. Op twee rondes van het einde moest Hvideberg echter lossen, waardoor Konychev alleen vooruit bleef. De eenzame vluchter hield het nog verrassend lang vol, maar op anderhalve kilometer van het einde werd hij dan toch gegrepen. De eindsprint verliep chaotisch en na een lange spurt bleek Alberto Dainese de beste benen te hebben. Hij versloeg de Deen Niklas Larsen en de Est Rait Ärm.