Gebroeders Yates en Mikel Landa vinden onderdak

Gebroeders Yates en Mikel Landa vinden onderdak
  • Mikel Landa Mikel Landa

Opvallend transfernieuws vanuit Engeland. De tweelingbroers Simon en Adam Yates (21) rijden de volgende seizoen namelijk niet in de kleuren van het Britse Team Sky, maar verdedigen de belangen van Orica-GreenEdge. ,,Dit was voor ons de beste keuze'', aldus Adam tegenover Cycling Weekly. ,,Na de Ronde van de Toekomst zochten ploegen contact. We kregen aanbiedingen van FDJ.fr en Lampre-Merida, terwijl Simon kon tekenen bij Sky. Na afwegingen gemaakt te hebben, bleek Orica-GreenEdge de beste vervolgstap voor onze carrière.''

'Bij Sky werd ik slaaf'Team Sky grijpt dus naast de twee grote Britse talenten, die in de Tour de l'Avenir van zich lieten spreken: Adam werd er tweede in het eindklassement, terwijl Simon twee bergetappes won. Simon zette die lijn door in de Ronde van Groot-Brittannië, waar hij in de koninginnenrit zegevierde door op de slotklim onder meer Nairo Quintana en Sky-kopman Bradley Wiggins het nakijken te geven. In tegenstelling tot broer Simon, kreeg Adam geen aanbod van Sky. Dat komt omdat Adam heel bewust koos om in een vroeg stadium Sky al geen kans te geven: ,,Bij Sky was ik als slaaf op kop van het peloton geëindigd, en daar ben ik geen grote fan van'', is hij duidelijk.

Mikel LandaDaarnaast tekende een ander talent elders een contract. Spanjaard Mikel Landa verlaat het zinkende schip van Euskaltel-Euskadi en is opgevist door Astana, waar hij een tweejarig contract tekende. De 23-jarige Bask staat bekend als een beloftevolle klimmer, wat hij bewees in de Vuelta-rit naar Collada de la Gallina (Andorra, hij werd negende) en in de bergachtige Ronde van Burgos eerder dit jaar. Hij eindigde daar als zesde in het eindklassement, die door Nairo Quintana werd gewonnen. In diezelfde Ronde van Burgos boekte hij in zijn debuutjaar 2011 tot  nu toe zijn enige zege door de vijfde etappe te winnen. Op de flanken van de Lagunas de Neila liet hij toen onder meer Juan José Cobo, Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno achter zich.