HomeNieuwsGeraint Thomas is voorbeeld moderne topwielrenner

Geraint Thomas is voorbeeld moderne topwielrenner

Geraint Thomas is begonnen aan zijn campagne om in de toekomst op de hoogste trede van het podium van de Tour de France te staan. Met de eindzeges in de Volta ao Algarve en Parijs-Nice dit jaar is “G” begonnen aan zijn weg die hem eeuwige roem op kan leveren in Wales, Groot-Brittannië, Frankrijk en waar nog meer. Waar de renners van vroeger het hele seizoen vlamden, van op de baan, het voorjaar en in het rondewerk, zo specialiseert Thomas zich in perioden van twee a drie jaar gedurende zijn carrière in verschillende disciplines.

De man die vorig jaar zijn gewicht in bier kreeg na zijn overwinning in de E3 Harelbeke en dat opgestuurd kreeg ten tijde van zijn trouwerij na het seizoen wil de Tour de France winnen. Al is dat zeker nog niet het geval voor de aankomende twee jaar, want die staan in het teken van leren van Chris Froome. “It’s all gone, it was a good party”, zei ‘G’ in een interview met Cyclingweekly. Niet zo uitgesproken als Mark Cavendish of Bradley Wiggins, maar de droge humor van Geraint Thomas gaan hem zeker helpen in zijn rol als kopman. Waar hij voorheen de focus op het knechten voor een kopman legde, zo gaat hij nu ineens de leider zijn van een team. Thomas zegt dat er niet veel veranderd voor hem: “Met druk omgaan ben ik wel gewend. De druk zal wel niet veel groter worden dan de finale van de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen in Londen, toch? Het gaat om de manier hoe je er tegenaan kijkt en hoe je ermee omgaat. Ik ben een aardig ontspannen iemand, dus als je alles doet wat je kan doen op een dag aan training, wat zou je dan nog kunnen overkomen?”, zegt hij tegen Cyclingweekly.

Van pistier naar klassiek type tot ronderenner

Stagiair bij Team Wiesenhof en Saunier Duval-Prodir, vervolgens drie jaren bij Barloworld en vanaf het jaar 2010 bij Team Sky. Altijd in de schaduw van de grote kopmannen, zoals Bradley Wiggins en Chris Froome, maar tussendoor ook voor eigen kans mogen rijden in de kleinere etappekoersen. “Deze races op de weg gebruikte ik om in vorm te raken voor het baanseizoen”, zegt Thomas tegen Cyclingweekly. En niet voor niks. “G” heeft een erelijst op de baan, waar je een huis op zou kunnen bouwen: Goud op Nationale kampioenschappen, EK’s, WK’s en de Olympische Spelen van Beijing (2008) en Londen(2012). Laatstgenoemde is misschien wel zijn mooiste overwinning in zijn carrière als baanrenner vooral omdat het voor eigen publiek was tijdens de Olympische Spelen in Londen.

London - England - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Edward Clancy - Peter Kennaugh - Steven Burke and Geraint Thomas (GBR) pictured during teampoursuite track races elite men Olympic Games 2012 - foto Cor Vos ©2012 *** local caption *** 00907684

In de laatste twee jaren is Thomas geëvalueerd tot een echte allrounder op de weg. In 2014 werd hij 7e in Parijs-Roubaix en 8e in de Ronde Van Vlaanderen. Verleden jaar won hij de E3 Harelbeke en werd hij 3e in Gent-Wevelgem, de koers waarin hij zelfs ten val kwam nadat hij en vele andere door de wind van hun fiets werden geblazen. Het meest bijzondere is dat de Welshman werkelijk het hele jaar door op die fiets zit in iedere uithoek van de wereld. Al is dit van de laatste twee jaren.

2015: Tour Down Under, Dubai Tour, Ronde van de Algarve, Parijs-Nice, Milaan-Sanremo, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Ronde van Romandië, Ronde van Zwitserland, Tour de France & Vuelta a España.

Harelbeke - Belgium - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Geraint Thomas (Team Sky) pictured during E3 Harelbeke (World Tour) - photo PN/Cor Vos © 2015

De ronderenner in Geraint Thomas is tegelijkertijd ook een sociaal wezen. “Sommige kopmannen voor klassementen zijn ‘lone rangers’, maar ik ben dat totaal niet. Ik hou van het gezelschap van iemand anders. Ook de momenten als je even niets tegen elkaar hebt te zeggen. Voor de Olympische Spelen in Londen zat ik zelfs vaker op de kamer met Ed Clancy (ploegmaat in ploegenachtervolging) dan bij mijn vrouw. Je went aan het gezelschap van anderen” ,. Tijdens de koers is Thomas kalm en sereen tegenover zijn rivalen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Richie Porte die nogal verbaal is. “Soms zeg ik iets als het nodig is, maar dan moet het echt nodig zijn. Voor de rest moet je gewoon doen wat je moet doen”. Op de vraag wat er dit jaar gaat gebeuren in de Tour met de rol van Thomas als een soort van tweede kopman zegt hij dat niemand dat weet. “Het hangt helemaal van de koers af” besluit Thomas tegen Cyclingweekly.

Eerst zal Geraint “G” Thomas nog een flink programma afwerken. Met Down Under, de Algarve, Parijs-Nice, Milaan-Sanremo al in de benen en momenteel fietsende in de Ronde van Catalonië heeft hij alweer een programma afgewerkt waar menig prof van op zal kijken. Hierna staan de Ronde Van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland (nog onzeker, want trainer Tim Kerrison wil dat hij in de Dauphiné start volgens Cyclingweekly) en vervolgens de Tour de France nog op het menu van de Welshman.

Nice - France - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Contador Velasco Alberto (Spain / Team Tinkoff - Tinkov) - Thomas Geraint (GBR / Team Sky) - Porte Richie (Australia / BMC Racing Team) pictured during the stage 7 of the 74th Paris - Nice cycling race, a stage of 134 kms with start in Nice and finish in Nice, France - photo VK?PN/Cor Vos © 2016

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

Meer zoals dit

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....