Phillipe Gilbert maakt indruk in Driedaagse De Panne-Koksijde

Phillipe Gilbert heeft de eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Belg won na een prachtige solo v...

Phillipe Gilbert maakt indruk in Driedaagse De Panne-Koksijde

Phillipe Gilbert heeft de eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Belg won na een prachtige solo voor Luke Durbridge.

De eerste etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde is traditioneel een etappe door de Vlaamse Ardennen. Met Phillipe Gilbert, Sylvain Chavanel, Alexander Kristoff en Tony Gallopin stonden er enkele mooie namen aan de start in De Panne.

Verschroeiend eerste wedstrijduur

Het eerste uur werd aan een verschroeiende gemiddelde snelheid van 51 afgewerkt. Zeven renners kregen een vrijgeleide van het peloton. Daarbij geen bekende namen. In het peloton zette Marcel Kittel zich op kop in dienst van Gilbert. Op de Berendries werden de vroege vluchters ingelopen. Er ontstond een nieuwe kopgroep met o.a Gilbert, Dries Devenyns en Luke Durbridge. Alexander Kristoff had de slag gemist en moest achtervolgen.

Gilbert trekt aan langste eind

In de kopgroep offerde Devenyns zich volledig op voor Gilbert. Het achtervolgende peloton kwam geen meter dichter. Op de laatste passage van de Muur van Geraardsbergen reed Gilbert de kopgroep uit elkaar. De enige die enigszins in zijn buurt kon blijven was Luke Durbridge. Wat volgde was een fenomenaal man-tegen-manduel tussen Gilbert en Durbridge. Die eerste trok aan het langste eind en won met verve. Durbridge bolde 17 seconden later over de streep.

Foto: Cor Vos