HomeNieuwsGiro: Roze trui voor Kruijswijk, etappe voor Chaves

Giro: Roze trui voor Kruijswijk, etappe voor Chaves

Steven Kruijswijk heeft de roze trui overgenomen van Andrey Amador. In een enerverende etappe moest de Brabander genoegen nemen met de tweede plaats achter Esteban Chaves, maar op de rest van de kanshebbers voor het klassement won hij minstens een halve minuut. 

Dat iedereen in de kopgroep wilde zitten vandaag werd snel duidelijk. Veel aanvallen waren het gevolg aan het begin van de koers. Niet veel later zou zich een groep van maar liefst 36 renners afscheiden van het peloton. Daarbij zaten onder andere Diego Ulissi, Kanstantin Sivtsov, Damiano Cunego, Tim Wellens, Maxime Monfort, Ruben Plaza, Primoz Roglic, Twan Castelijns en Pim Ligthart.

Na de eerste klimmetjes was het Ruben Plaza die zich wist los te maken van de anderen. De ervaren Spanjaard van Orica-GreenEDGE heeft een abonnement op monstersolo’s en ging al op een kleine honderd kilometer van de meet alleen op pad. In de achtervolging ontstond een groep met onder andere Sivtsov, Stefan Denifl, Monfort, Cunego, Georg Preidler en Moreno Moser. Maar Plaza nam in de aanloop naar de Passo di Giau een voorsprong van twee minuten. Op de Giau bleek echter dat hij niet over dezelfde benen beschikte als Sivtsov en John Darwin Atapuma, die het sterkste van de kopgroep waren en ook als eerste de top bereikten. In de afdaling wist Preidler echter terug te komen aan de kop.

Roze trui in de problemen

In de achtergrond nam Movistar de eerste meters van de Giau voor hun rekening, maar dat ging naar de zin van Astana niet snel genoeg. Het Kazakse team nam dan ook de kop over en dat was direct te merken aan het tempo, want onder andere Bob Jungels kwam in de problemen en moest de rol lossen. Roze trui Andrey Amador kon wel lang mee, maar in de laatste kilometers werd het de Costa Ricaan toch teveel. De achterstand van Amador ging richting de minuut, maar door een geweldige afdaling keerde hij toch terug in de groep met favorieten.

Op de Passo Valparola demarreerde Nibali. Kruijswijk en Chaves wisten zijn wiel gemakkelijk te houden, maar Valverde kon het niet bolwerken met de besten mee te gaan. Niet veel later sloten Uran, Majka en Zakarin aan bij de beste drie uit de groep der favorieten. Kruijswijk counterde vervolgens slim en reed op Chaves na iedereen uit het wiel. Uiteindelijk zouden Kruijswijk en Chaves veertig seconden pakken op Nibali, ruim 2,5 minuut op Majka en Zakarin en maar liefst drie minuten op Valverde.

Voor de etappe leek het er lang op Atapuma met de eer ging strijken, maar doordat Kruijswijk en Chaves vol reden, keerden ze terug aan de kop. De Oostenrijker Preidler leek daarvan te profiteren, maar kwam veel te vroeg op kop waardoor Chaves in de sprint Kruijswijk er oplegde.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...