Giro vandaag: op wie moet u letten

Giro vandaag: op wie moet u letten

De renners van het Giro-peloton gaan om 12.40u van start voor een 190 kilometer lange etappe tussen Arnhem en Nijmegen. In Nijmegen moeten twee rondes van 8,6 kilometer worden afgelegd alvorens de finish plaats vindt.

Alles wijst erop dat de etappe van vandaag eindigt in een massasprint. Bij welke ploeg moet u dan op welke renner letten? Wieler Revue zet de belangrijkste namen op een rijtje:

AG2R-La Mondiale en Astana zullen zich waarschijnlijk niet mengen in het sprintgeweld, daar ze met Domenico Pozzovivo respectievelijk Vincenzo Nibali een klassementsrenner hebben om te beschermen.

Bij Bardiani-CSF is er keuze tussen Niccola Ruffoni en Sonny Colbrelli. De tweede werd vorige maand derde in de Amstel Gold Race en is meer een renner voor de sprints bergop. Ruffoni is enorm snel, maar kan zich nooit heel goed plaatsen. Hij zal zijn gang mogen gaan, maar heeft vaak te veel ruimte nodig.

Zowel BMC als Cannondale Pro Cycling Team kan een zogeheten dark horse uitspelen. Daniel Oss kan wel eens belangrijk zijn in het slot van de etappe en wat dan te denken van Ramunas Navardauskas, die eerder in zowel de Giro d'Italia als Tour de France een etappe won. Maar de Litouwer is meer van het iets zwaardere werk.

Bij Dimension Data zullen alle ballen op Kristian Sbaragli gaan. De Italiaan won vorig jaar een etappe in de Vuelta a España en krijgt alle steun van zijn team bij afwezigheid van Boasson Hagen en Cavendish.

Etixx-Quick Step heeft de absolute topfavoriet in huis. Marcel Kittel kan een gooi doen naar de roze trui. Met elf seconden achterstand op leider Tom Dumoulin heeft Kittel onderweg en aan de streep bonusseconden nodig om zijn oud-ploeggenoot uit het roze kleinood te rijden.

Concurrentie voor de Duitser komt onder andere uit de hoek van Fdj.fr. Zij hebben met Arnaud Démare de winnaar van Milaan-Sanremo binnen hun rangen. Dat zal de Franse sprinter een hoop goede moed geven.

Gazprom-RusVelo heeft met Ivan Savitskiy en Artur Ershov twee snelle Russen meegenomen. Wellicht niet voor de eerste vijf in de uitslag, maar helemaal afwezig zal het blauwzwarte tenue niet zijn.

IAM Cycling zal al het werk in dienst stellen van de Italiaan Matteo Pelucchi, die in Nederland twee ritten op zijn maat voorgeschoteld krijgt. Pelucchi kan nog geen vluchtheuvel over, om het gechargeerd te zeggen. Hij kan helemaal afwezig zijn, maar is qua pure snelheid misschien wel de enige die harder zou kunnen dan Kittel.

Sacha Modolo won vorig jaar twee etappes in de Giro d'Italia en is nu misschien ontketend. In de Ronde van Turkije toonde hij zijn goede vorm met twee ritzeges. Let vooral ook op sprintaantrekker Roberto Ferrari. Met zo'n naam moet je wel snel zijn. Wanneer Ferrari het moment kiest om naar voren te gaan met Modolo in zijn wiel, is het menens. Een betere loods is er in dit Giro-peloton haast niet.

Bij Lotto-Soudal bevindt zich de grootste concurrent van Kittel: zijn landgenoot André Greipel. Greipel wist een etappe in de Ronde van Turkije te winnen, maar dat was niet in een massasprint. In de sprints in Turkije werd de Duitser, die vorig jaar vier Tour-etappes won, telkens afgetroefd.

Bij Movistar is er sprake van een potentiële sprinter: José Joaquim Rojas zou zeker in de top vijf moeten kunnen sprinten, alleen zal hij waarschijnlijk in het groepje rond kopman Alejandro Valverde rijden.

Nippo-Vini Fantini komt met een snelle Roemeen. Eduard Michael Grosu is de prachtige naam. Vorig jaar werd Grosu vijfde in de kletsnatte - hoe kan het ook anders, want de rit eindigde naast een complex genaamd SeaLife - etappe naar Lido di Jesolo.

Bij Orica-GreenEdge wordt gemikt op de kunsten van Caleb Ewan. De Australiër heeft wat weg van Mark Cavendish in zijn jonge jaren. Vorig jaar won Ewan al een etappe in de Vuelta a España en heel de Engelstalige wielerwereld verwacht zomaar dat de Australiër Kittel te pas en te onpas gaat verslaan. Dat zal wellicht nog wat te vroeg zijn.

Giant-Alpecin zou in deze Giro d'Italia op zoek gaan naar ritzeges. Dat is gister al gelukt, mogen we wel zeggen. Nikias Arndt is hun man voor de sprint vandaag.

Bij Katusha is er nog een naam voor de top tien van vandaag te vinden: Alexey Tsatevich rijdt mee. Een vreemde patriot, die Tsatevich. Want hij kan zomaar ook in de lange vlucht zitten vandaag. Toch rekenen we op hem voor een plaats tussen vijf en tien.

Lotto-Jumbo zal een goede sfeer in de ploeg hebben. Reken maar op Maarten Tjallingii in de vlucht van de dag. De sprints? Die zijn voor Moreno Hofland. De Brabander reed gister een goede openingstijdrit, maar er valt geen pijl te trekken op zijn sprints. Vorig jaar werd hij tweede in zijn eerste massasprint in de Giro, in Genoa.

En wie verpestte toen het feestje voor Hofland? Juist, Elia Viviani! De sprinter van Team Sky versloeg dit jaar al eens Marcel Kittel in een rechtstreeks duel, dus hij kan zomaar zijn kunstje van vorig jaar herhalen: de eerste rit in lijn winnen.

Bij Tinkoff is geen sprinter mee en gaan alle ballen op Rafal Majka voor het klassement, bij Trek-Segafredo is dat anders. Een uitgebalanceerd team komt aan de start, met in de sprints natuurlijk Giacomo Nizzolo. De Italiaan won vorig jaar de rode puntentrui in de Giro d'Italia, zonder ritzeges. Nu wil hij ritzeges zien. In de Ronde van Kroatië klopte Nizzolo meer dan één keer Cavendish, hij lijkt goed in vorm.

Tot slot de grootste outsider van het peloton. Misschien vanwege zijn beperkte lengte wel gewoon een underdog: Jakub Mareczko. Deze Italiaan met een Poolse vader is zo ongelooflijk snel. In de Ronde van Turkije liet hij dat al twee keer zien. Met Manuel Belletti heeft Wilier-Southeast een goede lead-out man, toch zullen alle ogen gericht zijn op Mareczko. Hij sprintte in Turkije meermaals Greipel gewoon plat uit het wiel. Ook Modolo moest zijn meerdere erkennen in de Poolse Italiaan in de échte massasprints daar.

Onze tip? Marcel Kittel.Onze joker? Jakub Mareczko.