Door: Barry de Vries
Nieuws

Grand Prix Wallonië: Wellens wint solo op Citadel van Namen

Tim Wellens na lange solo de sterkste in Wallonië en pakt zo zijn vijfde profzege dit seizoen.

Tim Wellens heeft met een machtige solo de overwinning gepakt in de Grand Prix van Wallonië. De renner van Lotto Soudal finishte voor ploeggenoot Tony Gallopin en de Fransman Julien Simon. 

In een letterlijk onstuimige openingsfase durfden zevende dappere renners de ontsnapping aan. Rob Ruijgh was als Nederlander vertegenwoordigd, maar de kopgroep kreeg nooit een grote voorsprong van het peloton.

Eenmaal terug gegrepen waren de weersomstandigheden een stuk beter, al stond er nog wel een sterke wind in de Ardennen. AG2R Mondial speelde hier goed op in door een waaier op te zetten waardoor het gros van het peloton moest lossen. De kopman Jan Bakelants raakte in de kopgroep, maar kreeg daar onder meer Dylan Teuns en Tim Wellens met zich mee.

Wellens liet al snel zien de sterkste van de groep te zijn door 25 kilometer voor het einde een demarrage te plaatsen waarbij Bakelants op het tandvlees kon volgen. Ook Dylan Teuns sloot weer aan toen de samenwerking stokte, wat ook een achtervolgende groep met Tony Gallopin, Tiesj Benoot, Loïc Vliegen en Julien Simon de kans gaf om terug te komen.

Tien kilometer later plaatste Wellens nogmaals een verrassingsactie terwijl zijn grote concurrent Bakelants in een ongunstige positie zat. Niemand kon reageren en de Belg reed al snel een voorsprong van bijna een minuut bijeen.

Bij de achtervolgende groep kreeg Loïc Vliegen van BMC te maken met materiaalpech, waardoor hij zijn kopman Teuns niet terug kon rijden naar het wiel van Wellens waarna hij samen met Bakelants en Simon van Cofidis in de tang van Tony Gallopin en Tiesj Benoot van Lotto Soudal kwam te zitten.

Op de twee kilometer lange klim richting de Citadel van Namen kwam de voorsprong van Wellens niet meer in gevaar en won hij met ruim een minuut voorsprong zijn vijfde profkoers van het seizoen.

In de strijd om de podiumplaatsen ontsnapte Gallopin, de winnaar van vorig jaar, in de laatste honderd meter en hield de voorsprong vast. Simon sprintte vervolgens Tiesj Benoot nog voorbij voor een derde plaats, waarmee hij een volledig podium voor Lotto Soudal voorkwam. Bakelants en Teuns kwamen als vijfde en zesde over de meet. 

Gerelateerd nieuws