Haimar Zubeldia beëindigt wielercarrière in thuiskoers: 'Gedroomd van afscheid in deze wedstrijd'

Haimar Zubeldia hangt na een loopbaan van twintig jaar zijn fiets aan de wilgen.

Na twintig jaar is er een einde gekomen aan het profbestaan van Haimar Zubeldia. De Clásica San Sebastián was de laatste wedstrijd van de 40-jarige Bask. In de eendagsklassieker werd hij 29e.

"Ik heb er altijd van gedroomd om mijn carrière in deze wedstrijd af te sluiten", meldt Zubeldia op de website van zijn ploeg Trek-Segafredo. "Ik heb geprobeerd de hele dag van mijn thuiswedstrijd te genieten. Langs de hele route stonden veel supporters."

Na de wedstrijd geeft Zubeldia aan dat het voor hem een tikje vreemd voelt: "Ik weet dat dit mijn laatste koers is, maar eerlijk gezegd voelt dat niet zo. Ik denk dat ik meer tijd nodig heb om dit te laten bezinken en dit te beseffen, zodat ik extra kan genieten van deze dag."

Na de Clásica San Sebastián, waarin Zubeldia's ploeggenoot Bauke Mollema een derde plaats wist te behalen, werd de Bask vanwege zijn afscheid op het podium geroepen. Hoewel Zubeldia de koers niet won kreeg hij net als Michal Kwiatkowski de karakteristieke Baskische alpinopet op zijn kruin gezet.

De in Usurbil (niet ver van San Sebastián) geboren Zubeldia maakte in 1998 zijn profdebuut bij Euskaltel-Euskadi. Twee jaar later won hij de Euskal Bizikleta en behaalde hij een tweede plaats in de Dauphiné. Na elf jaar in Baskische dienst reed hij nog voor Astana en RadioShack, het latere Trek - Segafredo.

Zubeldia belandde liefst vijf keer in de top tien van de Tour de France. Zijn beste eindklassering was de vierde plaats in 2007.

Voor de start van de koers kreeg Zubeldia rugnummer één van ploeggenoot Bauke Mollema.
Er stonden veel supporters van Zubeldia langs de kant.
De laatste meters van Zubeldia in koers.