Door: Matthijs Klerkx Fotografie: Segue Gallegos
Nieuws

Israel Cycling Academy geeft vluchteling uit Eritrea plaats in ploeg

Israel Cycling Academy heeft voor Awet Gebremedhin een plaatsje vrijgemaakt voor 2018. De renner uit Eritrea kwam enkele jaren geleden als vluchteling over naar Europa.

De plaats voor Gebremedhin was vrijgekomen nadat Ahmet Örken zich terugtrok uit de ploeg, vanwege de spanningen in het Midden-Oosten, meldt de Israelische ploeg. 

In 2013 kwam de Eritreër vanuit Oost-Afrika over naar Europa, om zijn plaats te vinden in Zweden. Daar was hij ondergedoken, tot hem in 2015 de status van legale vluchteling werd toebedeeld. "Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik deze kans krijg", aldus de 25-jarige kersverse prof.

"Ik heb heel mijn leven op deze kans gewacht, maar dat is het nu allemaal waard geweest", ging Gebremedhin verder. Hij fietste als kind al iedere dag van de boerderij van zijn ouders naar school en terug. In 2013 ontvluchtte hij Eritrea, na daar al wel enkele goede resultaten geboekt te hebben. "Ik wist dat ik nooit een professioneel renner zou worden als ik daar bleef."

In 2016 kreeg de Eritreër een plaatsje in de Marco Polo-ploeg, waarna hij vorig jaar voor Kuwait-Cartucho.es reed en ploeggenoot was van Davide Rebellin. Zijn beste resultaat tot nu toe is een 16de plaats in de Ronde van Madrid vorig jaar.

Gerelateerd nieuws