Jeroen van Eck wint wereldbeker MTB eliminator in stijl

Mountainbike eliminator is een redelijk onbekende, en dus ook redelijk onbeminde wielerdiscipline. Maar spectaculair is ze zeker. En, mooie bonus voor fans van het Nederlandse wielrennen, renners afkomstig uit de Lage Landen zijn er best goed in.

Jeroen van Eck

De ingrediënten voor de wielerdiscipline zijn vrij simpel. Op mountainbikes wordt door vier coureurs aan razend tempo een kort parkoers vol obstakels afgewerkt onder toeziend oog van hoop toeschouwers die bovenop de actie zitten. Een knock-outsysteem zorgt ervoor dat je je geen fout kunt veroorloven.

De eliminatorwereldbeker maakte van 2012 tot en met 2014 onderdeel uit van de reguliere cross-country wereldbekerwedstrijden, maar sinds vorig jaar - toen de wedstrijdcyclus werd overgenomen door 'City Mountainbike' - zijn het afzonderlijke evenementen. Dit jaar maakten de mountainbikers maar liefst acht stadscentra onveilig. 

Vorige week won de Nederlandse Lizzy Witlox het wereldbekerklassement bij de vrouwen. Jeroen van Eck, al jaren een gevestigde naam in het wereldje, greep dit jaar direct de macht bij de mannen. Hij won de Amerikaanse openingsmanche in Columbus, Georgia, wat hem de witte wereldbekertrui opleverde.

Na de eerste wedstrijd om de wereldbeker volgden vijf afspraken in Europa, waaronder races in Apeldoorn en Antwerpen. En van Eck liet met een derde plaats in de tweede wedstrijd zien dat zijn overwinning in Columbus geen toevalstreffer was. En de rest van het seizoen ging het ook crescendo met de Nederlands kampioen slechts één keer zou hij tijdens een wereldbeker de eindstrijd niet halen. Hierdoor was hij na afloop van de voorlaatste race van het seizoen al zeker van de eindzege.

Nadat de Leuthenaar een vierde plek veroverde op het wereldkampioenschap in het Chinese Chengdu mocht hij in de straten van Congonhas nog proberen het seizoen in stijl af te sluiten. En precies dat deed Van Eck. Hij slaagde er tijdens de finale onder meer in de maat te nemen van thuisrijder Luiz Henrique Cocuzzi.

"Zo het seizoen afsluiten is heel gaaf. Vooral winnen in de leiderstrui is heel gaaf", liet Van Eck zich achteraf ontvallen. "Ik ben mijn familie, vrienden, trainer, coach en vriendin erg dankbaar: zonder hen had ik hier nu niet kunnen staan."

Bij de vrouwen werd Ingrid Bøe Jacobsen de opvolgster van Lizzy Witlox, die dit jaar nog wel de wedstrijd in Apeldoorn wist te winnen. De Noorse was net als Van Eck het hele seizoen niet weg te slaan uit de top van de uitslagentabellen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Won the WORLD CUP BRAZIL and the OVERALL TITLE 2018 ?? ?

Een bericht gedeeld door Jeroen van Eck (@vaneckracing) op