Door: Tim de Vries
Nieuws

Jurgen Van den Broeck hangt eind 2017 fiets aan de wilgen

De Belgische renner van LottoNL-Jumbo luistert naar zijn lichaam en stopt aan het eind van het seizoen.

Jurgen Van den Broeck is bezig aan zijn laatste jaar als professioneel wielrenner. Dat maakt zijn ploeg LottoNL-Jumbo bekend. Van den Broeck wil voorkomen dat 2018 'het jaar teveel' wordt. Het contract van de Belg liep tot het einde van volgend seizoen, maar is intussen aangepast.

"Je kunt de wielersport alleen aan honderd procent bedrijven", zegt Van den Broeck in een verklaring. "Het valt me alsmaar zwaarder om dat te bereiken en ik heb er steeds meer moeite mee om er veel voor van huis te zijn."

De 34-jarige renner uit Herentals is momenteel in een ondersteunende rol actief in de Giro d`Italia. De moeite die het hem kostte om het vereiste niveau daarvoor te halen, deed hem beseffen dat hij er geen extra jaar meer aan vast wil plakken. "Ik luister naar de signalen van mijn lichaam", zegt Van den Broeck, die kan terugkijken op veertien seizoenen als beroepsrenner.   

In 2001 laat Van den Broeck zichzelf voor de eerste keer op het wereldtoneel zien. Op 18-jarige leeftijd wordt hij de wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Drie jaar later debuteert Van den Broeck in het profpeloton aan de zijde van de Discovery-formatie van Lance Armstrong. De Belg komt verder uit voor het Belgische Lotto en Katusha.

Van den Broeck startte in vijftien grote rondes en in zowel de Tour de France, de Giro d'Italia als de Vuelta a España eindigt hij in de toptien van het algemeen klassement. Via de groene tafel belandt hij zelfs op het eindpodium van de Tour van 2010.

"Jurgen is bezig aan een heel mooie carrière. Daar mag hij trots op zijn. Dat hij eerlijk aangaf dat hij dit zware vak niet nog een jaar wil uitoefenen, bewonder ik", licht sportief directeur Merijn Zeeman van Team LottoNL-Jumbo toe. "We hebben er intensieve gesprekken over gevoerd en gezamenlijk zijn we tot dit besluit gekomen. Zijn focus is nu volledig op de Ronde van Italië en het ondersteunen van kopman Steven Kruijswijk. Het welslagen daarvan zou een mooie bekroning voor Jurgen zijn", aldus Zeeman.

Foto: Cor Vos

Word nu abonnee van Wieler Revue!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws