Kreder en Looij al dicht bij eerste Nederlandse zege wielerseizoen 2019

Het Europese wegseizoen mag dan weliswaar afgelopen zijn, maar elders ter wereld wordt nog gewoon op de weg gekoerst. In China bijvoorbeeld.

Raymond Kreder

Daar staat momenteel de dertiende Ronde van Hainan op het programma. De ronde op het Chinese eiland is al vier dagen onderweg, en de afgelopen drie dagen stond er telkens een Nederlander op het dagpodium.

Michel Kreder spant voor de Nederlanders de kroon met een derde plaats in de tweede rit en zelfs een tweede plek in de daaropvolgende etappe. Naar goede Aziatische koerstraditie was het verschil tussen de Nederlander van Team UKYO en Manuel Belletti (Androni Giocattoli Sidermec Bottecchia) in de chaotische sprint erg gering.  

In etappe vier kwam Kreder niet voor in de top drie. Hij werd vijfde in Wanning. André Looij nam het stokje over. De 23-jarige coureur van Monkey Town werd derde in de massasprint.

Wat dagzeges betreft is het vooral een Italiaans feestje. Naast Belletti wonnen ook Andrea Guardini (Bardiani - CSF) en Jakub Marecko (Wilier Triestina - Selle Italia) al een etappe. De Duitser Lucas Carstensen slaagde erin de tweede rit op zijn naam te schrijven.

In de Ronde van Hainan, die nog tot en met 31 oktober duurt, moet er de komende dagen wat meer geklommen worden. Met name rit zes en acht staan rood omcirkeld bij de mannen die voor het eindklassement willen gaan. Op de erelijst van de 2.HC-koers staat één Nederlander: Moreno Hofland won de rittenwedstrijd in 2013. Destijds verdeelde hij alle negen mogelijke dagzeges met zijn toenmalige ploeggenoot Theo Bos.