Leider Weening: "De jongens kunnen aan de bak"

Leider Weening: "De jongens kunnen aan de bak"

Pieter Weening heeft Roompot-Oranje Peloton de tweede overwinning van het seizoen gebracht. Na een aanval op de slotklim won de Fries in Rjukan solo de tweede etappe in de Ronde van Noorwegen. Dankzij de in de finale opgebouwde voorsprong pakt Weening bovendien de gele leiderstrui en de koppositie in het bergklassement.

Nadat een vluchtersgroep met onder andere Steven Lammertink was teruggepakt, voerde een elitegroep het tempo aan op de Flisetjonnskaret. Op de besneeuwde flanken van de ruim elf kilometer lange klim naar 1.265 meter hoogte koos Pieter Weening voor de aanval.

"Wij waren nog met een kleine groep met veel eenlingen", aldus Weening. "De benen voelde goed en ik had direct een gaatje. Dat was een goede vier kilometer voor de top en er stond flink wat wind. Maar dat is voor mij geen nadeel", een inspanning die hem zijn negende overwinning als beroepsrenner opleverde.

De marge van een halve minuut die de inwoner van Lanaken bij het passeren van de top van de klim had opgebouwd wist hij in de afdaling zelfs nog te vergroten. Ondanks pogingen van bijvoorbeeld Edvald Boasson Hagen en anderen om het gat in de laatste vijftien kilometer te dichten hield Weening op de meet vijftig seconden over.

Weening: "Dit was wel een rit waarin ik iets wilde proberen. Mooi dat het dan ook lukt! Het is een mooie voorsprong die ik, met hulp van mijn ploeggenoten, in de komende dagen zeker wil gaan verdedigen. De jongens kunnen aan de bak, haha."