Lets kampioen juicht na krankjorume Dwars door het Hageland

Mathieu van der Poel heeft met Krists Neilands een Letse opvolger gekregen in Dwars door het Hageland. De coureur van Israel Cycling Academy rondde een aanval van dik 50 kilometer af, ondanks een lekke band in de finale.

Krists Neilands
  • Krists Neilands Krists Neilands

Dwars door het Hageland was andermaal een aaneenschakeling van onverharde stroken, kasseien, hellingen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat enkele cyclocrossers onderdeel uitmaakten van een imposante eerste kopgroep. Denk aan Tim Merlier, Gianni Vermeersch en de gebroeders Van der Poel. Maar ook Elia Viviani, Timothy Dupont, Brecht Ruyters, Danny van Poppel, Julius van den Berg en Jan-Willem van Schipi gaven acte de presence.

Mathieu van der Poel wist vorig jaar de knotsgekke eendagskoers te winnen door af te rekenen met Taco van der Hoorn en zijn eeuwige veldritrivaal Wout van Aert. Maar dit jaar kwam hij niet in aanmerking voor de zege. Nog voor de voorlaatste finishpassage werd hij in de problemen gemeld in het peloton, dat intussen alweer bij de vroege vluchters was aangesloten. MvdP maakte in het flashinterview gewag van een offday. 

De lokale rondes werden als eerste aangevangen door Krists Neilands en ex-crosser Sean De Bie. De Belgisch-Letse tandem kreeg in de voorlaatste ronde te horen dat Danny van Poppel op komst was. De man van LottoNL-Jumbo zou de oversteek echter niet kunnen maken; hij bleef rond een halve minuut hangen.

In de finale-omloop werden de koplopers allebei geplaagd door een lekke band op één van de vele onverharde stroken. De Bie had als eerste renner prijs en de Belg van Veranda's Willems - Crelan zou niet veel later bij de kraag worden gevat. Neilands had niet veel later meer geluk. Aan het einde van het hobbelpad stond de ploegleiderswagen namelijk klaar met een reservewiel en hij kon alleen verder richting de Citadel van Diest, waar de finishlijn was neergekalkt.

De achtervolgers konden Neilands niet meer bijbenen, waardoor hij op de nijdige slothelling al het feestje kon vieren. Giro-sprintkoning Elia Viviani wist Gianni Vermeersch nog te verslaan in de strijd om de dichtste ereplaats.