Door: Tim de Vries
Nieuws

Luka Mezgec haalt bloemen op in Ljubljana

De thuisrijder van Orica - Scott wint na een door valpartijen ontsierde finale.

In Ljubljana mag Luka Mezgec de handen omhoog steken. De Sloveen van Orica - Scott wint de tweede rit van de Ronde van Slovenië, met start en finish in de straten van de Sloveense hoofdstad, dankzij een lange sprint in de laatste kilometer. Mezgec neemt tevens de leiderstrui over van Sam Bennett, die ten val kwam in de finale.

Na een openingsfase waarin het demarrages regent komen er zeven renners weg. Andrea Vendrame (Androni Giocatolli ), Anton Vorobyev (Gazprom - RusVelo), Ivan Santaromita (Nippo - Vini Fantini), Gorazd Per (Adria Mobil), Enrico Salvador (Tirol Cycling Team), Tomaš Buchaček (Elekov - Author Cycling Team) en Bruno Maltar (Meridiana Kamen) bouwen gezamenlijk een voorsprong op van net geen vijf minuten.

Glibberen en glijden

Onder impuls van Orica - Scott en Bora - Hansgrohe wordt het gat op vijftien kilometer van de meet dichtgereden. In de natte straten van Ljubljana lijken de sprinters te mogen uitmaken wie er met de bloemen vandoor gaat. Maar om te kunnen sprinten moet je eerst overeind blijven. 

Dat is iets waar Mark Cavendish en klassementsleider Sam Bennett niet in slagen. In de voorlaatste bocht te gaan gaan de twee (en diverse andere renners tegen het asfalt. Luka Mezgec, de sprinttroef van Orica - Scott, blijft wel recht. De Sloveen ziet zijn kans schoon en gaat de sprint al zeer vroeg aan.

Mezgec houdt de inspanning vol en kan Roberto Ferrari en Mark Renshaw afhouden. De 28-jarige Mezgec ziet zijn inspanningen daarenboven beloond worden met de groene leiderstrui.

Zware bergetappe

Morgen trekt de vierdaagse rittenkoers door Slovenië verder. In de rit die begint in Celje zijn de klimmers aan het woord, daar drie klimmen wachten in de 167,7 kilometer lange etappe. De aankomst ligt na 13,7 kilometer klimmen aan 7,5 procent gemiddeld in Rogla.

Foto: Cor Vos