Mountainbiker Van der Heijden wereldkampioen bij beloftes

Mountainbiker Van der Heijden wereldkampioen bij beloftes

Mountainbiker Michiel van der Heijden is vrijdagmiddag in het Noorse Hafjell voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen mountainbiken geworden. De veelvoudig Nederlands kampioen (22) van Giant XC Pro pakte na de wereldtitel bij de junioren in 2010 nu de titel bij de beloftes. Het toptalent uit Drunen, dat vorig jaar ook al de bronzen medaille pakte in deze categorie, deed dat na een sublieme race waarin hij vanaf het begin vooraan meestreed. Van der Heijdens aartsrivaal Jordan Sarrou verloor halverwege een halve minuut, viel daarmee weg van het front en vocht zich op iets minder dan een minuut achterstand naar het zilver. Het brons was verrassend voor de Tsjech Jan Vastl.

In het begin van de race ontstond al snel een kopgroep van drie met daarin topfavorieten Van der Heijden en Sarrou en eerst de Nieuw-Zeelander Samuel Gaze. Toen die (letterlijk) was weggevallen reed de verrassend sterke Tsjech Jan Vastl het gat dicht op het leidende tweetal. Achter de kopgroep bleven de verschillen echter klein: de matige gestarte Duitser Julian Schelb kwam dichterbij en ook de Brit Grant Ferguson (Betch.nl-Superior) hield het drietal binnen overbrugbare afstand.

In de vierde ronde begon Van der Heijden aan zijn solo. Sarrou verloor, waarschijnlijk door een lekke band,  in die ronde een halve minuut  en Van der Heijden kwam halverwege met tien seconden voorsprong op Vastl door.  Die voorsprong was bij het begin van de vijfde ronde al gegroeid tot bijna een halve minuut en werd telkens iets groter. Sarrou, dit seizoen bijna onverslaanbaar in de wereldbeker, verkleinde daarachter het gat met Van der Heijden in eerste instantie een klein beetje, maar dichter bij dan 37 seconden kwam de Fransman echter niet. Hij passeerde wel nog Vastl, die op zijn beurt  ook nog de sterk finishende Amerikaan Howard Grotts voorbij moest laten gaan. Achter de Tsjech werd  Ferguson vijfde, Anton Cooper (Nieuw-Zeeland) zesde en Schelb zevende.

Bij de belofte-vrouwen lukte  het Annemarie Worst wel en Britt van den Boogert net in niet de top 30 te finishen. Worst kwam binnen op de 25e plaats, Van den Boogert finishte twee minuten daarachter op plek 31. Het goud was voor Jolanda Neff van het Nederlandse Liv-Giant. Neff, dit seizoen de jongste winnares ooit van de wereldbeker bij de elite-vrouwen, bleef de Franse Margot Moschetti net geen 2 minuten voor en pakte daarmee haar derde wereldtitel op rij. De Oekraïense Yana Belomoina van Betch.nl-Superior haalde het podium net niet. Zij werd vierde, op ruim een minuut achterstand van nummer drie Linda Indergand, net als Neff afkomstig uit Zwitserland.

Volg de WK mountainbike op de voet op Bikesight.nl.