HomeNieuwsSTELLING: Nederland pakt in Qatar een WK-medaille bij de wegwedstrijd

STELLING: Nederland pakt in Qatar een WK-medaille bij de wegwedstrijd

Met een vlak parkoers en talentvolle sprinters als Dylan Groenewegen en Danny van Poppel lijkt de kans dat Van Bon dit j...

Sinds 2012 lukte het geen enkele Nederlandse renner meer om op een WK de top-tien van de wegwedstrijd voor mannen te halen. Voor de laatste vaderlandse medaillewinnaar moeten we zelfs terug naar de mondiale titelstrijd van 1997 (brons voor Léon van Bon).

Slechte cijfers, maar met een biljartvlak parkoers en talentvolle sprinters als Dylan Groenewegen en Danny van Poppel lijkt de kans dat Van Bon dit jaar in Qatar eindelijk een opvolger krijgt groter dan ooit. Of is dat te optimistisch?

Karsten Kroon, tussen 2000 en 2012 vaste klant in Nederlandse WK-selectie
“Ik denk dat bondscoach Johan Lammerts tijdens dit WK alle ballen op Dylan Groenewegen moet zetten. Je moet niet met meerdere kopmannen zo’n wedstrijd ingaan. Je zag het in het verleden vaak bij de Italianen. Een supersterke selectie, maar geen team. En dan ga je negen van de tien keer niet winnen. Neem dat maar van mij aan. De Nederlandse medaillekansen hangen af van het koersverloop. Waait het, dan wordt het zwaar. Zo niet, dan wordt het een ‘gemakkelijke’ koers. En dus een massasprint. Als ik puur vanuit Nederlands perspectief kijk, dan is zo’n koers zonder veel wind en een massasprint het gunstigst. Ik zie Groenewegen zomaar bij de eerste drie finishen. Hij heeft dit seizoen genoeg sprints gewonnen en de groten der aarde al een paar keer verslagen. Dus waarom zou dat niet op het WK kunnen? Dylan is een jongen die overduidelijk goed met druk om kan gaan. En hij heeft zijn eerste Tour de France dit jaar uitgereden. Dat scheelt enorm. Ik denk dat hij daar extra body van heeft gekregen. En dat kan een behoorlijk verschil maken in een wedstrijd van ruim 260 kilometer.”

 

Gio Lippens, vaste wielercommentator (radio) bij de NOS
“Er zijn twee denkbare scenario’s voor dit WK. Of het waait en we krijgen een loodzware wedstrijd, waarin we een klein groepje of zelfs een eenling op de finish af zien komen. Of het waait of niet en we krijgen een massasprint. In beide gevallen heeft Nederland renners die met de wereldtop mee moeten kunnen doen. Niki Terpstra is in het eerste geval iemand om rekening mee te houden, in het andere geval verwacht ik veel van Dylan Groenewegen. Maar winnen? Nee, ik denk niet dat we daaraan moeten denken. Het kan, maar zoiets is van veel factoren afhankelijk. Een medaille acht ik daarentegen wel een realistisch doel. Ik heb net wat meer vertrouwen in Groenewegen dan in Danny van Poppel, maar waarom weet ik eigenlijk niet. Het zal te maken hebben met de behaalde resultaten van dit seizoen en de hype die tijdens en na de Tour de France rondom hem speelde. Daar deed ik zelf eigenlijk ook wel een beetje aan mee. Of hij op dit WK al tegen de Greipels, Cavendishen en Kittels van deze wereld is opgewassen, weet ik niet. Het zou in ieder geval mooi zijn als er weer eens een Nederlander vooraan te vinden is. We hebben de afgelopen jaren vaak gedacht dat onze jongens er klaar voor waren, maar nooit kwam het er uit. Ik ben positief, maar houd wel een slag om de arm.”

 

Koos Moerenhout, tweevoudig Nederlands kampioen (2007 en 2009)
“Het WK is altijd een vreselijk moeilijk te voorspellen koers. Zeker de editie van dit jaar. Er wordt wel een flinke lus door de woestijn gereden, maar voor de rest heeft het parkoers in Qatar een hoog criteriumgehalte. Als teams iets willen, zal het vóór de lokale omloop moeten gebeuren. Maar het is de vraag wie er zó vroeg in de koers initiatief durft te nemen. De kans is groot dat het op een massasprint uit gaat draaien. En in dat geval heeft Nederland met Dylan Groenewegen en Danny van Poppel twee sterke ijzers in het vuur. Die kunnen, als het allemaal meezit, best voor een verrassing zorgen. Of ze de strijd met mannen als Mark Cavendish en Tom Boonen aankunnen? Waarom niet? Ik kan het vormpeil van onze jongens niet beoordelen, maar het WK is een wedstrijd waarin rare dingen kunnen gebeuren. Bovendien heeft zowel Dylan als Danny dit seizoen in andere wedstrijden al bewezen de besten te kunnen verslaan. Hoe de Nederlanders moeten gaan koersen, hangt af van de tactiek die bondscoach Johan Lammerts wil hanteren. Maar als ze voor een massaprint kiezen, zullen Van Poppel en Groenewegen zo lang mogelijk moeten profiteren van het werk van anderen. Nederland hoeft de koers niet te dragen. Dat moeten andere landen maar doen. We hebben de topfavoriet immers niet in huis.”

cover-wieler-revue-2016-06

Lees alles over het wereldkampioenschap in de nieuwe Wieler Revue. In dit nummer ook in interviews met Dylan Groenewegen, John Degenkolb en de Belgische (en olympisch gouden) bondscoach Kevin De Weert!

? Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!

Foto: Getty Images

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, geen Jasper Philipsen

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Meer zoals dit

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, geen Jasper Philipsen

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....