Door: Arne Temmerman
Nieuws

Nederlander gaat werelduurrecord aanvallen

Het werelduurrecord staat sinds 2015 op naam van Sir Bradley Wiggins.

Dion Beukeboom gaat het werelduurrecord aanvallen. De Noord-Hollander wil in de zomer van 2018 het record van Sir Bradley Wiggins van de tabellen fietsen.

Beukeboom is regerend Nederlands kampioen achtervolging en werd op dat nummer twee keer derde op het Europees kampioenschap. Vanaf volgend jaar rijdt de 28-jarige Beukeboom voor het Vlasman Cycling Team, dat extra budget vrijmaakt voor het werelduurrecord. Het idee kwam van bewegingswetenschapper Jim van den Berg, die ook Thomas Dekker begeleidde in zijn werelduurrecordpoging. "De ideale renner voor het werelduurrecord moet groot en sterk zijn, veel massa hebben, een hoog vermogen kunnen trappen, extreem aerodynamisch op zijn fiets zitten en baanervaring bezitten. Die vacature is Dion op het lijf geschreven", legt Van den Berg uit.

"Te lief voor een grote profploeg"

Beukeboom zelf probeerde afgelopen twee jaar om een contract af te dwingen bij een grote profploeg, maar slaagde daar niet in. "Voornamelijk omdat ik niet goed genoeg ben, misschien ook wel omdat ik te lief ben: ik bijt niet genoeg van me af. Soms moet je een klootzak zijn als wielrenner – die kwaliteit heb ik niet", legt hij uit in het AD. Desondanks probeert hij nu om het werelduurrecord af te snoepen van ene Sir Bradley Wiggins. "Ik heb niet de illusie dat ik een betere wielrenner ben dan Wiggins. Maar ik weet ook dat Wiggins zijn record reed onder omstandigheden die niet ideaal waren.”

Omdat de luchtdruk op grote hoogte een stuk lager is dan op zeeniveau, zal de poging volgende zomer plaatsvinden op de baan van het Mexicaanse Aguascalientes, op bijna 2000 meter hoogte.

Foto: Sportfoto

Gerelateerd nieuws