Door: Barry de Vries
Nieuws

'Ozondokter' riskeert 18 maanden celstraf voor dopingpraktijken

Chris M. hangt achttien maanden cel boven het hoofd voor vermoedelijke toediening van bloeddoping bij sporters.

Chris M., de zogenaamde 'ozondokter' uit het Belgische Rotselaar, hangt achttien maanden cel boven het hoofd. Dat was de eis van het Openbaar Ministerie in de rechtszaak die afgelopen dinsdag tegen de arts diende. Dat meldt Het Belang van Limburg

De arts wordt ervan beschuldigd tussen 7 januari 2009 en 2 januari 2013 verboden stoffen en methodes te hebben toegediend aan sporters. Het gaat om twintig namen, waarvan acht wegwielrenners en zeven veldrijders. De dokter mocht onder meer Greg Van Avermaet, Bart Wellens, Tom Meeusen en de in juli 2012 overleden Rob Goris tot zijn klanten rekenen. 

Volgens de arts hielp hij de sporters alleen om te genezen van ziekte, maar het gerecht gelooft deze verklaring niet. Het Openbaar Ministerie baseert zich daarbij op honderden e-mails van sporters die misbruik suggereren.

“Wat denk je Chris? Wanneer neem ik best cortisone: dinsdag of donderdag?” Afzender: Greg Van Avermaet. Antwoord dokter M.: “Hoe dichter bij de koers zondag, Greg, hoe beter. Groeten.”

Chris M. kreeg zijn bijnaam doordat hij zijn patiënten behandelt met ozon. Hierbij wordt bloed afgetapt, dat vervolgens verrijkt met ozongas weer wordt teruggebracht in de bloedbaan. Deze methode bevordert de bloedsomloop, doodt virussen en gaat vermoeidheid tegen. Het is een methode die in een schemergebied van strafbaar en niet strafbaar valt. Naast sporters bestaat zijn clientèle vooral uit bejaarden. 

Volgens de verdediging van M. is ozontherapie alleen strafbaar bij intraveneuze toediening en daar is volgens hen in dit geval geen sprake van. Het OM schaart echter elke mogelijke methode onder de omvattende term 'bloeddoping' en betitelt het dus als strafbaar. Het gerecht verdenkt hem ervan de ozontherapie te hebben toegediend aan minstens dertien sporters. Een tweede verboden dopingpraktijk gaat over het toedienen van injecties met een ijzerpreparaat, Revitorgan en Vaminolact.

Op 14 november valt het verdict. Eerder al werden tal van geciteerde sporters vrijgesproken. 

FOTO: HOLLANDSE HOOGTE / MARCO OKHUIZEN

Gerelateerd nieuws