Pieter Weening: "Meer renners zouden vaker van team moeten wisselen"

Pieter Weening: "Meer renners zouden vaker van team moeten wisselen"

Hij wuift een contractverlening bij Orica-GreenEdge weg, pakt voor volgend seizoen zijn koffers en verhuist naar Roompot Oranje Peloton. Pieter Weening wil door zijn overstap naar de 'club met jonge honden' zichzelf weer op scherp zetten. "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging, anders dut ik in."

Via een meerdaagse koers in Argentinië of Oman door naar de Ronde van Langkawi om via de Ronde van het Baskenland optimaal aan de start te staan van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Plak er nog de Giro d’Italia achteraan en je hebt het voorjaar van de afgelopen drie jaar van Pieter Weening te pakken. De Fries kan zijn seizoensstart inmiddels dromen.

Dit jaar rijdt Weening voor het eerst in drie jaar weer de Tour de France, maar beleeft amper lol aan de grootste koers op aarde. Na zes etappes is eenderde van de renners van Orica-GreenEdge al naar huis, waardoor er voor de Australische ploeg weinig eer meer te behalen is. Op die Franse wegen komt Weening wel tot een conclusie: volgend jaar moet het anders.

Niet dat hij ongelukkig is bij Orica-GreenEdge. Of dat zijn wedstrijdprogramma hem tegenstaat. Maar de 34-jarige coureur is toe aan iets nieuws. "Ik wil voor mezelf een nieuwe uitdaging aangaan", legt Weening uit. "Anders zit ik volgend jaar in hetzelfde riedeltje. Dezelfde voorbereiding, dezelfde koersen, dezelfde rol..."