Van der Poel: 'Om zo te winnen geeft me kippenvel '

Mathieu van der Poel reed vandaag heel de koers in beeld tijdens het Nederlands Kampioenschap op de weg. Het supertalent kon het niet afmaken bij een aanvalspoging, maar was in de uiteindelijke sprint oppermachtig.

Van der Poel

Makkelijk ging het niet, want in de sprint moest de renner van Correndon-Circus zeer diep gaan, zo erkende hij na afloop tegen de NOS. "Ik heb toch krachten vergooid in de ontsnapping, waarvan ik dacht dat het een goede ontsnapping was. De grote ploegen waren present, alleen Danny van Poppel werkte niet mee."

Op zo'n zeven kilometer van de meet ging de sprinter van Team LottoNL-Jumbo ervandoor, maar dat vond Van der Poel allerminst erg. "Toen hij alleen ging, was ik daar eigenlijk wel blij mee. Ik wist dat hij het niet kon houden tegen drie goed samenwerkende renners. Ik dacht niet dat mijn kansen verkeken zouden zijn toen het peloton terugkeerde, want het was een aankomst die me honderd procent ligt. En ik voelde dat er nog wel een spurt in zou zitten."

Wegloopbaan

Door zijn enorme explosiviteit kan Van der Poel tegenwoordig ook sprints naar zijn hand zetten. Dat deed hij vorige maand ook in de Ronde van Limburg, toen hij Nacer Bouhanni versloeg. "Ik wist dat als we hier zouden sprinten na een zware koers met een select groepje ik er heel dichtbij zou zijn. De zege tegen Bouhanni was vergelijkbaar en toen had ik ook heel de dag in de aanval gereden. Om zo te winnen geeft me kippenvel, want er stond ook veel volk langs de weg."

De onvermijdelijke vraag is ook na vandaag weer: wat kan Van der Poel in de grootste koersen op de weg? Het supertalent houdt zich desondanks vast aan zijn plan om tot 2020 te mountainbiken. "Maar het geeft wel een beetje een dubbel gevoel nu het zo goed gaat op de weg. Dit seizoen lijkt de weg wel nog beter te gaan, zeker vergeleken met het mountainbiken. Misschien dat ik achteraf spijt krijg, maar misschien ook niet. Dat kun je altijd pas achteraf zeggen."