HomeNieuwsPreview WK Veldrijden: de favoriete mannen

Preview WK Veldrijden: de favoriete mannen

Voor het wereldkampioenschap veldrijden zijn er maar vijf podiumkandidaten. Het veld wordt gedomineerd door twee toptalenten en eerder in het seizoen door een sluwe ervaren rot. Verder zijn er nog twee uitdagers die op een goede dag mee kunnen doen om de knikkers, maar de rest van het peloton zal normaliter genoegen moeten nemen met een plaats tussen vijf en twintig. Wie zijn de topfavorieten en wie de outsiders voor de titel?

FAVORIETEN

Mathieu van der Poel

Op het WK in Tabor vorig jaar was Mathieu van der Poel de beste. De jongste Van der Poel werd op indrukwekkende wijze wereldkampioen in Tsjechië. Al vroeg in de wedstrijd zette hij zijn concurrenten dusdanig onder druk, dat niemand nog in de buurt wist te komen van hem in het vervolg. De Nederlander kende een ongelukkige aanloop naar het huidige veldseizoen, maar lijkt weer helemaal terug na zijn knieblessures. Met vier wereldbeker zeges op een rij, is hij de topfavoriet om de regenboogtrui nog een jaar te dragen. Bovendien krijgt Van der Poel in Heusden-Zolder een parkoers dat hem goed moet liggen, eerder dit jaar won hij er al de wereldbeker. Sporza-commentator Michel Wuyts stipte Van der Poel in december al aan als de te kloppen man op het WK.

Wout Van Aert

Om Wout Van Aert kan niemand heen dit jaar. Het Belgische toptalent staat in alle regelmatigheidsklassementen bovenaan en haalt de ene na de andere zege binnen. Vorig jaar op het WK in Tabor kende Van Aert nog wat plankenkoorts, maar hij lijkt volwassener te zijn geworden dit jaar. Bij de elite zal de coureur van Crelan-Vastgoedservice zijn status willen bevestigen op kampioenschappen. Op het BK 2014 (3), het WK 2014 (2) en het EK 2015 (2) was er telkens iemand beter, waardoor hij nog niet zo’n goed rapport kan weerleggen op kampioenschappen. Maar op het Belgisch kampioenschap van dit jaar liet Van Aert zijn concurrenten ver achter zich.

Kevin Pauwels

Kevin Pauwels is één van de weinigen die zich nog weleens wil mengen in het geweld van zijn jonge collega’s. Hij won de Superprestige van Ruddervoorde en legde in de wereldbeker van Namen Van Aert en Van der Poel het vuur na aan de schenen. De 31-jarige Belg heeft een nog beter track-record dan Van der Haar wat betreft podiumplaatsen op het wereldkampioenschap. Tot drie keer toe legde de kopman van Marlux-Napoleon Games beslag op de derde plaats. De kans lijkt klein dat hij dat gaat verbeteren, maar Pauwels is iemand om rekening mee te houden op het specifieke parkoers van Heusden-Zolder. Adrie van der Poel noemde Pauwels in Het Nieuwsblad een grote kanshebber. Ook de WK-organisator Koen Monu schat de kansen van Pauwels hoog in.


OUTSIDERS

Lars van der Haar

Michel Wuyts noemde Lars van der Haar al eens een meesterpieker, die altijd goed is op kampioenschappen. De kleine Woudenberger liet dat bijvoorbeeld zien op het Europees kampioenschap in Huijbergen. Daar kwam hij terug vanuit geslagen positie en kroonde zich tot Europees kampioen. Eerder stond hij al tot twee keer toe op het podium van het WK. Tweemaal als nummer drie; daar wil Van der Haar verandering in brengen. De renner van Giant-Alpecin zal geen genoegen meer nemen met zilver of brons, hij gaat voor de hoogste trede. Het parkoers is gemaakt voor Van der Haar, in de wereldbeker was hij de sterkste in koers, maar moest hij in de laatste ronde afhaken als gevolg van een lekke band.

Sven Nys

De 39-jarige Sven Nys hikte lang aan tegen het winnen van een wedstrijd dit seizoen. Soms werd hij zelfs al afgeschreven om serieus mee te strijden voor de overwinning, maar in Koksijde bewees hij in een rechtstreeks duel met Van Aert dat hij het winnen nog niet is verleerd. Nys is twee keer wereldkampioen geworden in zijn carrière, eigenlijk te weinig voor iemand van zijn statuur. Mede daarom zou hij graag een derde WK-titel toevoegen aan zijn erelijst. Om dat te bewerkstelligen zal Nys alert moeten zijn in het begin van de race, want met de snelle start van bijvoorbeeld Van der Poel ligt er gevaar op de loer voor Nys. De laatste weken is Nys echter niet meer in de vorm van begin dit jaar. Zo klaagde hij zelfs over zijn eigen techniek.

Tom Meeusen

Vorig jaar pakte de 27-jarige Tom Meeusen nog drie klassementscrossen mee, maar dit jaar is dat er slechts één (Bpost bank trofee-manche in Loenhout). Dat zal mede door de dopingperikelen komen, want in april van vorig jaar hoorde Meeusen een tweejarige schorsing tegen zich geëist vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de zaak rond ozondokter Chris Mertens. Niet veel later werd hij echter vrijgesproken, maar het zal ongetwijfeld effect hebben gehad op zijn gemoedstoestand.


DE NEDERLANDSE SELECTIE

Naast de twee kanshebbers voor de wereldtitel (Lars van der Haar en Mathieu van der Poel) herbergt de equipe van Johan Lammerts nog een paar krachten waar op gebouwd kan worden. Corné van Kessel, Thijs van Amerongen en David van der Poel hebben een uitnodiging gekregen van de bondscoach. Van Kessel eindigde vrijwel altijd in de top-10 van de uitslag en Van Amerongen showde zijn kwaliteiten tijdens het Europees kampioenschap, waar hij zesde werd. Ook selecteerde Lammerts ex-wereldkampioen Lars Boom. Veel mensen zullen zich afvragen of hij nog in staat is om mee te doen met de grote mannen. In ieder geval treft Boom een parkoers dat hem moet liggen. In 2010 won hij de wereldbekermanche in Heusden-Zolder, terwijl hij ook een wegseizoen achter de rug had. Nadeel is wel dat Boom net terugkeert vanuit Australië, waar hij de Tour Down Under reed. Stan Godrie en Niels Wubben maken de selectie van oranje compleet.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...