Richmond, dé wielerstad van Amerika

Richmond, dé wielerstad van Amerika

Na bijna 30 jaar worden de wereldkampioenschappen wielrennen weer in de Verenigde Staten gehouden. Na Colorado Springs in 1986 is nu Richmond aan de beurt. Portret van een stad waar wielrennen al sinds de negentiende eeuw een belangrijke rol inneemt. "Deze kampioenschappen gaan Richmond op de kaart zetten."

Wat veel mensen niet weten, is dat Richmond een lange voorgeschiedenis heeft in het wielrennen. Om die reden was de stad direct enthousiast toen Pat McQuaid, destijds nog voorzitter van de UCI, na de wereldkampioenschappen in Melbourne in 2010 besloot dat de belangrijkste 'eendagskoers' in het wielrennen elke vijf jaar minstens één keer buiten Europa moest worden georganiseerd.

Tour du Trump

Een belangrijke poging om fietsstad te worden, werd gedaan door zakenman en huidig presidentskandidaat Donald Trump, die na de Tourwinst van Greg LeMond in 1986 en 1989 wel brood zag in een wielerronde in eigen land. In 1989 werd dan ook de Tour de Trump gereden.

Was de naam al niet bescheiden, ook bij het deelnemersveld hield Trump niet van half werk. LeMond was natuurlijk van de partij, maar ook Erik Breukink, Gert-Jan Theunisse, Gianni Bugno en Laurent Fignon reisden af naar Amerika. "Deze ronde heeft de potentie om even groot of zelfs groter te worden dan de Tour de France", zei Trump destijds...

Lees het volledige portret over Richmond in de nieuwe Wieler Revue. In dit nummer een uitgebreide voorbeschouwing op de wereldkampioenschappen, interviews met Alexander Kristoff, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Davide Cassani en zetten we alle favorieten en outsiders voor u op een rij. Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!