Rob Ruijgh (32) zegt wielerbestaan vaarwel

Via sociale media heeft Rob Ruijgh laten weten dat hij stopt als professioneel wielrenner. De Limburger heeft in overleg met zijn gezin besloten dat het 'tijd is om af te bouwen en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen'.

Rob Ruijgh

"Ik begon als jongetje van negen jaar", schrijft de 32-jarige Ruijgh in zijn afscheidsrelaas. "Ik heb mezelf vanaf toen ieder jaar opnieuw naar een hoger niveau kunnen tillen... Ik ben op mooie plekken op de wereld geweest en heb daarbij veel mensen leren kennen." 

"Uiteindelijk heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken... Geweldig! Ik ben trots dat mijn harde werken heeft geloond en ik één van die uitverkorenen ben geweest."

Nadat Ruijgh in 2004 de Giro della Lunigiana krijgt de geboren Heerlenaar de kans bij Amuzza.com - Davo, waarna hij voor de opleidingsploeg van Rabobank mag rijden. Na twee jaar bij de bankiersformatie volgt een seizoen bij het Duitse Sparkasse.

Overwinningen in Romsée - Stavelot - Romsée en de Ronde van Luik leveren Ruijgh een stageplaats bij Vacansoleil.op. Het is ploeg waarvoor Ruijgh in totaal vijf seizoenen voor zou rijden. Zijn meest besproken prestatie, de twintigste plaats in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk van 2011, realiseert Ruijgh ook in het tenue van de vakantieboer.

Rob Ruijgh: voor altijd de beste Nederlander in de Tour van 2011.

Hij is daar jaar een lichtpuntje in een voor de rest vrij kleurloze Tour voor het Koninkrijk der Nederlanden. Er werd een lied over hem geschreven en ook tijdens de Na-Tourcriteriums kon hij zich uitgebreid laten fêteren. Daarnaast staat hij voor eeuwig in de geschiedenisboeken als de hoogst geklasseerde Nederlander in de Tour van 2011.

Nadat Vacansoleil er eind 2013 mee stopte vond Ruijgh onderdak bij Belgische ploegen. Zo reed hij drie jaar voor Vastgoedservice - Golden Palace, waarna hij overstapte naar Tarteletto - Isorex. Voor deze equipes won hij onder meer de Memorial Van Coningsloo (2014) en de Iraanse Ronde van Azerbeidzjan (2017). 

Na twee seizoenen in het shirt van de 'Taartjesploeg' besloot Ruijgh zijn koersfiets aan de haak te hangen. "De laatste seizoenen heb ik keer op keer tegen het licht gehouden of het zinvol was om verder te gaan met m'n actieve wielerloopbaan", vervolgt hij zijn relaas op Facebook.

"Het afgelopen jaar begon mijn beroep weer meer en meer op mijn hobby te lijken. Samen met m'n gezin hebben we besloten dat het dan tijd begint te worden om af te bouwen en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen."