Door: Matthijs Klerkx
Nieuws

Ronde van Californië: Talansky wint spektakelstuk in koninginnenrit

De Amerikaan kwam als eerste boven op Mount Baldy.

Andrew Talansky was de beste in de koninginnenrit van de Ronde van Californië. Op Mount Baldy was de Amerikaan de sterkste voor leider Rafal Majka.

Na vier ritten was Rafal Majka van Bora-Hansgrohe nog steeds de leider in de Amerikaanse WorldTour-wedstrijd die tot zaterdagnacht Nederlandse tijd duurt. Evan Huffman maakte de ronde voor Rally Pro Cycling al grandioos door gisteren de snelste vluchter te zijn in Santa Clarita.

In de vijfde etappe kwamen de klassementsrenners normaal weer aan bod. Een etappe van slechts 125 kilometer, maar met drie reuzen van beklimmingen stond op het programma. De Glendora Ridge Road Summit kende haar top op 1.379 meter boven zeeniveau, de aankomst lag op de top van Mount Baldy (1.964 meter boven zeeniveau). Voor Mount Baldy beklommen de renners nog Glendora Mountain Road, met 1.048 meter op de top ook niet te mals.

LottoNL-Jumbo weer prominent

Een korte bergrit, dus voer voor aanvallers. Een groep van vijftien raakte vooruit, met drie minuten op het peloton kort voor de slotklim. Belangrijkste aanwezige? Peter Sagan. Ook waren Lennard Hofstede - weer hij - en Bert-Jan Lindeman van de partij, net als de ritwinnaar van gisteren. 

De nummer twee achter Huffman, Rob Britton,ging in de finale voor de kopgroep uit rijden. In het peloton was het opnieuw Team LottoNL-Jumbo dat het tempo bepaalde. Dat werd de Canadees op de steile flanken van Mount Baldy teveel.

Hoewel Britton met een voorgift begon, werd hij vlug bijgehaald. Bij een aanval van Andrew Talansky kraakte Robert Gesink. Talansky versnelde nog eens en kreeg enkel George Bennett en Majka mee. De Pool versnelde, waarna de andere twee met de aangesloten Ian Boswell naar elkaar keken. 

Boswell moest opnieuw laten gaan, maar sloot kort voor de sprint weer aan. In de haarspeldbochten bleek Andrew Talansky de beste sprinter bergop, voor Majka en Bennett. Het was voor Cannondale-Drapac twee jaar geleden dat het nog eens een WorldTour-wedstrijd won, met Davide Formolo in de vierde etappe van de Giro d'Italia.

Foto: Cor Vos

Word nu abonnee van Wieler Revue!

JA, IK WORD NU ABONNEE!