Ronde van het Baskenland: Roglic wint in Bilbao

Primoz Roglic werd de winnaar van de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland, met aankomst in Bilbao.

Ronde van het Baskenland: Roglic wint in Bilbao
  • Primož Roglič Primož Roglič

De vierde rit in de Ronde van het Baskenland was een prooi voor Primoz Roglic. De Sloveen van Team LottoNL-Jumbo ging in Bilbao een sprintend peloton vooraf.

De Ronde van het Baskenland kende na drie dagen een nieuwe leider in de vorm van David de la Cruz. De Spanjaard van Quick-Step Floors viel gisteren in de finale richting San Sebastian aan en werd niet meer gegrepen. In het klassement had hij drie seconden voorsprong op in totaal veertig renners.

David de la Cruz bleef de sprintende meute voor.

De vierde etappe toog van San Sebastian, in de Baskische ronde omgedoopt tot Donostia, naar Bilbao. Met de Alto El Vivero in de finale als hoofdgerecht kon er koers worden gemaakt. 

Vier vluchters nestelden zich in de aanval van de dag. Amaël Moinard van BMC Racing Team nam Toms Skujins (Cannondale-Drapac), Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA) en Maxim Belkov (Team Katusha Alpecin) mee op pad. Vrij snel kregen ze een viertal minuten voorgift.

Waar Quick-Step Floors het gat liet voor wat het is, ze hadden immers De la Cruz in de leiderstrui, ging Astana achtervolgen. Skujins en Moïnard bleven als laatste aanvallers over. Bij de eerste passage door Bilbao ging een deel van het peloton tegen de vlakte. Daarbij lag Alberto Contador.

Op de Alto El Vivero volgden vooral korte prikken. Eerst Nicolas Roche, daarna Roman Kreuziger en vervolgens Primoz Roglic probeerden het. De laatste aanval voor de top kwam van Simon Yates, maar die werd geneutraliseerd door Alejandro Valverde.

Eens beneden controleerde Quick-Step Floors de boel. De la Cruz reageerde zelf nog op een nieuwe aanval van Roglic, maar kreeg het gat niet dicht. De Sloveen van Team LottoNL-Jumbo reed naar de zege.

Foto's: Cor Vos