Ronde van het Baskenland: slottijdrit voor Roglic, eerste eindzege Valverde

Alejandro Valverde won de Ronde van het Baskenland, terwijl de zege in de slottijdrit ging naar Primoz Roglic.

Ronde van het Baskenland: slottijdrit voor Roglic, eerste eindzege Valverde
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde
  • Primož Roglič Primož Roglič

won de Ronde van het Baskenland. De slottijdrit in en rond Eibar was een kolfje naar de hand van ...

Met nog 27,7 kilometer te gaan was het klassement in de Ronde van het Baskenland nog enorm spannend. Alejandro Valverde ging aan de leiding, maar de kopman van Movistar Team wist zich nog verre van zegezeker.

Alejandro Valverde won de koninginnenrit in de zesdaagse door Baskenland.

Michael Matthews zette met 36 minuten en 39 seconden een tijd neer die elf seconden sneller was dan die van ex-wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka. Maar de Australiër van Team Sunweb zag Primoz Roglic, al etappewinnaar in Bilbao, 41 seconden onder zijn tijd duiken.

Contador slim

De klassementsrenners moesten dan nog komen. Met de Alto de Arrate aan het begin van het parkoers lag er een serieuze helling te wachten op de renners. Alberto Contador besloot om daarvoor de wegfiets te gebruiken en op de top te wisselen naar een tijdritfiets.

De Madrileen deed daarmee een slimme zet. Aan het eerste tussenpunt was hij twaalf seconden sneller dan Ion Izagirre, terwijl de Bask juist tijd goed moest maken op Contador. Ook Valverde was negen seconden langzamer dan El Pistolero.

Secondenspel

Roglic bleek een uitstekend vlak gedeelte te hebben gereden, want Izagirre beet zijn tanden stuk op de tijd van de Sloveens kampioen tijdrijden. Ook Contador viel stil, hij was 23 seconden langzamer dan Roglic. Alleen Valverde maakte nog kans op de eindzege, met zijn landgenoot virtueel in het geel. 

De Murciaan, die over 17 dagen 37 jaar wordt, had minder verval dan zijn concurrent. El Imbatido smeet zich in de afdalingen en leek een betere cadans te hebben dan Contador. Het werd een duel om seconden, waarbij Valverde al drie seconden voorsprong in het algemeen klassement had.

Richting de streep leek het meer en meer duidelijk te worden dat Contador niet alleen recordhouder werd met vijf eindzeges. Het werd de eerste eindzege voor de kopman van Movistar Team. Hij werd tweede in de tijdrit, negen seconden achter Roglic die zijn tweede etappezege boekte.

Foto's: Cor Vos