Door: Tim de Vries
Nieuws

Ronde van Noorwegen: Pieter Weening slaat toe in Lillehammer

De Fries wint de rit en wordt leider in de Noorse rittenkoers.

In de derde rit van de ronde van Noorwegen zijn de bloemen naar Pieter Weening gegaan. In de heuvelachtige expeditie tussen de bekende wintersportplaatsen Hamar en Lillehammer weet de Harekiet in de laatste twee kilometer te ontsnappen uit een elitegroepje. Na een korte solo bezorgt Weening Roompot - Nederlandse Loterij haar eerste zege van 2017. Hij neemt tevens de leiderstrui over van Edvald Boasson Hagen.

Het duurt lang voordat een groep van zes renners zich weet los te maken van het peloton. Na de tussensprint zitten Sjoerd van Ginneken (Roompot - Nederlandse Loterij), Lluis Mas Bonet (Caja Rural - Seguros RGA), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen - Baloise), Sebastien Delfosse (WB Veranclassic Aqua Protect), Vegard Breen (Team Joker Icopal) en Philip Lindau (Team Coop). In de kopgroep van de dag.

Na 110 kilometer komen de renners voor de eerste maal aan in de thuisstad van Edvald Boasson Hagen. Eenmaal daar wachten er nog drie plaatselijke omlopen, met daarin steeds de Kanthaugen als lastige beklimming. Nog voor de laatste ronde wordt aangevat zijn de zes worden de zes vluchters bedankt voor hun inspanningen.

Weening kiest juiste moment

Tijdens de laatste beklimming van de Kanthaugen, met uitzicht op de Lysgårdsbakken, de Olympische skischans  van 1994, zijn het Sander Armée (Lotto - Soudal) en Robert Power (Orica  - Scott) die een  kleine voorsprong pakken. Toch krijgen ze al snel gezelschap van Simon Gerrans, Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør). Met Pieter Weening en Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) zijn ook de vorige eindwinnaar en de geletruidrager vertegenwoordigd in de kopgroep die mag strijden om de zege.

In de finale volgt de ene aanval na de andere. De enige demarrage met effect is die van Pieter Weening. De 36-jarige bezorgt zijn ploeg Roompot dankzij een korte solo in de straten van Lillehammer de eerste overwinning van het seizoen. Achter de feestvierende Fries klopt Armée Gerrans in de sprint voor de tweede plaats. 

Morgen gaat de ronde van Noorwegen verder met een 194 kilometer lange rit van Lillestrøm naar Sarpsborg.

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws