Urán wint op spectaculaire slotklim in Slovenië

De eerste van twee heuvelachtige etappes in de Ronde van Slovenië werd een prooi voor Rigoberto Urán.

Urán
  • Rigoberto Urán Rigoberto Urán

Nadat Dylan Groenewegen in de tweede rit zijn sprinterskwaliteiten had getoond aan onder meer Mark Cavendish en Caleb Ewan, was het in de derde etappe van de Ronde van Slovenië de beurt aan de klimmers en klassementsrenners. Tussen Slovenske Konjice en Celje lagen 175 heuvelachtige kilometers. 

Scherprechters in de finale waren de beklimming naar de Celjska Koca en de aankomst op de zeer korte, maar steile klim richting het kasteel van Celjski Grad. Nadat een Duits duo - geen onbekenden, want het waren Marcel Kittel en Roger Kluge - op de Celjska Koca waren gegrepen, nam Team LottoNL-Jumbo het initiatief bergop. Dit om een aanval van thuisrijder Primoz Roglic in te leiden.

De Sloveen kreeg echter geen ruimte en kwam terecht in een kleine groep klassementsrenners. In de afzink van die tien kilometer lange beklimming vloog Matej Mohoric - ook in eigen land rijdend - Roglic en medekoploper Jai Hindley voorbij. De Australiër van Team Sunweb probeerde aan te haken, maar dat lukte niet.

Mohoric reed met een twintigtal seconden voorsprong richting de steile slotklim in Celje. Daar ging Michael Storer, een ander Australisch talent van Team Sunweb, achter de Sloveen aan. Vanuit de achtergrond demarreerde Roglic, die Rafal Majka en Rigoberto Urán mee nam. Na nog een versnelling van Roglic moest de tegenstand even lossen.

Kort daarna zette Daryl Impey de sprint bergop in. Enkel Urán kon nog volgen. De Colombiaan ging in de laatste steile meters op en over de Zuid-Afrikaan en is de nieuwe klassementsleider.