HomeNieuwsRonde van Zwitserland: Simon Spilak heerst op Tiefenbachferner

Ronde van Zwitserland: Simon Spilak heerst op Tiefenbachferner

Op de hoogste geasfalteerde klim van de Alpen rijdt Spilak tevens naar de leiderstrui.

Simon Spilak heeft toegeslagen in de Ronde van Zwitserland. In de zevende etappe met aankomst op de Tiefenbachferner wint de coureur van Katusha Alpecin met veertig seconden voorsprong op Ion Izagirre (Bahrain Merida) en Joe Dombrowski (Cannondale – Drapac).

Met Domenico Pozzovivo als leider begint het peloton in Zernez aan de zevende rit. De eerste pakweg 140 kilometer zijn goed te doen, wat een hoop vluchters de gelegenheid geeft om voor het peloton uit te rijden. Onder meer Peter Sagan, Tim Wellens en Matteo Trentin pakken hun publiciteit mee, maar bij het binnenrijden van Sölden is alles te herdoen.

De Ötztaler Gletscherstraße is de laatste jaren bekend terrein voor de Ronde van Zwitserland. Hoewel de klim in Oostenrijk ligt komt de organisatie er graag. Ditmaal wordt er niet afgeslagen richting de Rettenbachferner, maar klimmen de renners nog even door naar de 2829 meter hoge Tiefenbachferner.

Taaramäe effent pad voor kopman

De klim is voor Rein Taaramäe het teken om op kop te sleuren in dienst van zijn kopman Simon Spilak. Taaramäe, die elke maand zijn geld krijgt van Katusha Alpecin, blijkt goud waard, want zijn beulswerk zorgt ervoor dat de spoeling al in de eerste kilometers van de klim erg dun wordt. Domenico Pozzovivo – gisteren nog de glorieuze triomfator in La Punt – wordt al in het begin van de slotklim gelost. Uiteindelijk verliest de Italiaanse geletruidrager van AG2R La Mondiale 2’40” op de latere dagwinnaar.

Ook voor Steven Kruijswijk gaat het te hard. De troef van LottoNL – Jumbo probeert wel aan te haken, maar moet op tien kilometer van de streep toch het hoofd buigen voor het geweld van de Russische ploeg. 

Spilak oppermachtig

Als het werk van Rein Taaramäe is gedaan neemt Simon Spilak doodleuk het commando over. De Sloveense klimmer, die de ronde van Zwitserland al wist te winnen in 2015, rijdt op krachtige wijze ook Joe Dombrowski uit zijn wiel en gaat alleen verder op zoek naar de ritzege en de leiding in het klassement. 

In de laatste kilometers zien we een remonte van Ion Izagirre. Hij maakt veel tijd goed op de leider en weet Joe Dombrowski nog te passeren. Toch is Spilak een brug te ver voor de Spanjaard. Spilak komt namelijk als eerste uit de tunnel op de top van de Ötztaler Gletscherstraße. Helemaal alleen daalt de Sloveen nog kort af richting de finish. 

Achter de blije Spilak eindigt Izagirre op 22 seconden als tweede, even voor de Amerikaan Dombrowski. In een groepje daarachter komen Damiano Caruso, Steven Kruijswijk en Jan Hirt over de streep.

In het klassement heeft Spilak nu 52 seconden voorgift op Damiano Caruso. Steven Kruijswijk volgt op 1’05” met nog twee ritten te gaan in de Ronde van Zwitserland.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...