Door: Tim de Vries
Nieuws

Simon Spilak dolblij met winnen Ronde van Zwitserland, maar gaat weer niet naar Tour

De Sloveense klassementsrenner blijft zich richten op kleinere rondes.

In Schaffhausen wint Katusha Alpecin-renner Simon Spilak voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Zwitserland. In de afsluitende tijdrit hield de Sloveense klassementsman ruimschoots zijn eerste plek vast. Hij gaat Damiano Caruso (BMC) en Steven Kruijswijk (LottoNL - Jumbo) voor in de rangschikking.

Afgelopen vrijdag had Spilak reeds zijn slag geslagen in de loodzware bergrit met aankomst op de Tiefenbachferner. Hij gaat de laatste etappe in met een relatief geruststellende voorsprong van 52 tellen op Damiano Caruso. Maar in de 28,6 kilometer lange tijdrit doet Spilak het allerminst rustig aan. Hij wordt vijfde in de daguitslag met 51 seconden achterstand op de ongenaakbare tijdritmachine Rohan Dennis.

Warmte deert Spilak niet

"Dit was een hele lastige tijdrit; lastiger dan we vooraf hadden verwacht", zegt de dertig jaar oude Spilak na de finish. "De hitte was mijn grootste tegenstander vandaag. Het was echt heel warm vanmiddag..."

Ondanks dat de temperatuur in Zwitserland hem niet gunstig is gezind weet de Sloveen zijn gele trui met glans te verdedigen. "Ik ben echt heel blij om hier mijn tweede Ronde van Zwitserland te winnen", laat Spilak optekenen op de website Katusha Alpecin. "Ik ben ook blij voor mijn ploeggenoten; ze hebben mij de hele week geweldig geholpen."

"Ik richt me op kortere rittenkoersen"

Waar Jakob Fuglsang als winnaar van het Critérium du Dauphiné op 1 juli aan het vertrek van de Tour de France verschijnt hoeven we geen rekening te houden met de deelname van de laureaat van de Ronde van Zwitserland, die andere historische koers in voorbereiding op La Grande Boucle. "Ik rij als sinds de Tour van 2014 geen grote rondes meer."

En dat is volgens de Sloveense renner een hele bewuste keuze: "Ik verkies rittenkoersen van zes tot tien dagen boven een grote ronde." Het eerstvolgende doel van Spilak is dan ook de Ronde van Polen.

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws