Slotetappe 'Britain' voor Viviani, Boasson Hagen zegeviert

Slotetappe 'Britain' voor Viviani, Boasson Hagen zegeviert

Elia Viviani heeft de laatste etappe in de Tour of Britain gewonnen. André Greipel kwam als eerste met zijn fiets over de meet, maar de Duitser duelleerde onrechtmatig met de Italiaan van Sky.

In de slotetappe van de Tour of Britain stonden veertien rondjes van 6,2 kilometer in Londen op het programma. Het peloton werkte daardoor 86,8 kilometer af op een vlak parkoers, wat uiteraard een massasprint betekende.

Lotto Soudal zette de trein op het spoor in de finale, maar ook Sky wilde de ritzege. Greipel bleek ook de snelste in de straten van Londen, maar zijn manoeuvres waren onrechtmatig. De wedstrijdjury besloot De Gorilla te diskwalificeren, waardoor Viviani als nummer twee de etappe achter zijn naam kreeg.

De leiderstrui van Edvald Boassen Hagen kwam niet meer in gevaar. De Deen van MTN-Qhubeka had een voorsprong van dertien seconden op Wout Poels, maar de Nederlander kon in de slotetappe niets meer aan de achterstand doen.

Boassen Hagen won in 2009 ook al de Tour of Britain. Vorig jaar schreef Dylan van Baarle enigszins verrassend de meerdaagse Britse koers op zijn naam.