Tiroolse Laura Stigger pakt tweede wereldtitel in een maand

Wat een maand voor Laura Stigger! Eerder in september kroonde ze zich voor de tweede keer in haar wielerbestaan tot wereldkampioene op de mountainbike. Na de wegwedstrijd voor junioren vrouwen mag zich nu ook wereldkampioene op de weg noemen.

Laura Stigger

Opvallend: de wereldtitelstrijd was voor Stigger nog maar haar tweede wegkoers in haar carrière. De 18-jarige - woonachtig in Haiming, op drie kwartier van Innsbruck - nam in de sprint de maat van Marie le Net, Simone Boilard en Barbara Malcotti, met wie Stigger op de tweede en laatste klim op pad was gegaan.

Stigger brengt zichzelf en het thuispubliek in extase.

Na wat inleidende beschietingen op weg naar de eerste beklimming spatte het peloton uiteen op de klim naar Gnadenwald. Onder impuls van Aigul Gareeva - die eerder dit jaar in Tsjechië op oppermachtige wijze Europees kampioene werd  - werd de grote groep flink gereduceerd.

In de afzink kwamen echter heel wat rensters weer aansluiten. Namens de Nederlandse selectie konden Eva Jonkers en kersvers wereldkampioene tijdrijden Rozemarijn Ammerlaan hun karretje nog aanhaken, de rest van de KNWU-selectie was gezien. 

Na een eerste finishpassage werd voor het eerst kennisgemaakt met de klim naar Igls. Op die zeven kilometer lange klauterpartij werd opnieuw duidelijk dat de Oranjevrouwen bergop niet bij de beteren behoorden. Ze probeerden zo lang mogelijk aan te klampen, maar tot eremetaal zou deze tactiek niet leiden. Jonkers zou op plek achttien de beste Nederlandse worden.

Laura Stigger, de afgelopen twee jaar in haar leeftijdscategorie onverslaanbaar in het mountainbiken, gaf zowel bergop als bergaf een demonstratie van haar kwaliteiten. Enkel de Canadese Simone Boilard en de Italiaanse Barbara Malcotti konden haar volgen. In de straten van Innsbruck kwam Marie Le Net aansluiten, waardoor de finale met vier rensters werd gereden. 

Jade Wiel en Vittoria Guazzini zorgden nog voor druk van achteruit, maar zij zouden er niet meer bijkomen. Het kwam uiteindelijk aan op een korte sprint. Stigger gaf het thuispubliek daarin reden tot juichen. De jonge Oostenrijkse haalde het voor eigen volk door de Française Le Net met een half wiel voor te blijven. Boilard moest zich tevreden stellen met het brons.