TOUR: Renner van de dag (Rafal Majka)

Als er één renner is die in deze Tour een ritzege verdient, dan is het Rafal Majka wel. De Poolse bergkoning verzamelde...

TOUR: Renner van de dag (Rafal Majka)
  • Rafal Majka Rafal Majka

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de overgebleven 175 namen in het peloton moet je vandaag in de gaten houden, wie heeft iets opvallends beleefd in Frankrijk of wie valt er door de mand? Vandaag: bergkoning Rafal Majka.

Als er één renner is die deze Tour een ritzege verdient, dan is het Rafal Majka wel. De Pools kampioen zit in alle bergetappes bij de juiste ontsnapping en schroomt het werk niet. Het leverde hem al vóór de laatste bergrit zekerheid op in het bergklassement, maar Majka wil méér. Met drie derde plaatsen en een tweede plek, zint hij op ritwinst.

Verzameling ereplaatsenAl in de door Greg Van Avermaet gewonnen rit naar Le Lioran klom Majka met de besten mee. Hij eindigde er als derde, net voor Joaquim Rodriguez, die overigens ook nog altijd droog staat. Vier etappes later, stuitte Majka op een ontketende Tom Dumoulin in de rit naar Andorra. Achter de Limburger en nummer twee Rui Costa moest hij opnieuw met plek drie leren leven. In etappe 15 was Majka het dichtst bij ritwinst. Alleen die dekselse Jarlinson Pantano bleek hem in een 'sprint der stervende zwanen' te snel af. Maar de Pool gaf niet op en trok twee dagen later opnieuw ten aanval. Dit keer met opnieuw een derde plek als resultaat, ver achter winnaar Ilnur Zakarin.

BolletjesDoor zijn aanvalslust mist Majka vaak de frisheid om voor ritwinst te strijden. Wel staat hij hierdoor fier aan kop in het bergklassement. Met 209 punten is hij niet meer te achterhalen door naaste belager Thomas De Gendt. Na 2014 is huize Majka straks dus opnieuw een bolletjestrui rijker. Dat jaar versierde hij zijn palmares bovendien met twee ritzeges, en ook vorig jaar was het raak in de Tour.

GiroMajka oogt in deze Tour onvermoeibaar. Een nare val over een drempel in de eerste week, speelde hem geen moment parten. Het zou ons niets verbazen als de Pool ook vandaag ten strijde trekt, maar dan met ritwinst als hoofddoel. Het zou een mooie beloning zijn voor de renner die eerder dit jaar al vijfde werd in de Giro!