TOUR VANDAAG: Historisch Marseille

TOUR VANDAAG: Historisch Marseille

Rit vijf van de Tour gaat van Cagnes-sur-Mer naar Marseille, over 219 kilometer. Simon Gerrans koerst in het geel. De laatste twee keer dat er een Tourrit finishte in Marseille, ging de overwinning naar een aanvaller. Tien jaar geleden, in 2003, won Jakob Piil de rit voor Fabio Sacchi en Bram de Groot. Vier jaar later, in 2007, klopte Cédric Vasseur zijn medevluchters Sandy Casar en Michael Albasini en boekte zo ritwinst. De kans bestaat dat het ook dit jaar geen massasprint wordt in de havenstad. Zoals er eigenlijk geen enkele grote sprinter op de erelijst staat van Tourritten die in Marseille eindigden. Op zo'n twaalf kilometer van de finish wacht de renners de Gineste, een helling van 326 meter hoogte met een gemiddelde van drie procent, over acht kilometer. Maar is dat klimmetje wel zwaar genoeg om de sprinters te verontrusten? Er zal ongetwijfeld een snelle man doorheen zakken, maar een sterke beer als Peter Sagan zal er niet van schrikken. Juist voor hem ligt er weer een mooie mogelijkheid om goede zaken te doen voor de groene trui, het shirt dat hij bij zijn Tourdebuut vorig jaar met verve veroverde en dat hij ook nu alweer draagt.

Het is vandaag de op één na langste rit van deze Tour, alleen de etappe die op 14 juli naar de top van de Mont Ventoux voert is langer.

Start/Finish:

Cagnes-sur-Mer is een van de tien nieuwe etappeplaatsen op het traject van de Tour 2013. Vier jaar geleden kwam de Tour overigens wel al voorbij, toen de door Mark Cavendish gewonnen rit van Monaco naar Brignoles door het stadje kwam. De Nederlandse schrijver Havank, in 1964 overleden, woonde vroeger in Cagnes-sur-Mer, dat zo'n 50000 inwoners telt. Reinier Grimaldi, de eerste van de Grimaldi's die aan de touwtjes trokken in Monaco was heer van Cagnes en liet er in 1309 een burcht bouwen: Château Grimaldi.

Marseille is een van de drie etappeplaatsen uit de eerste Tour in 1903 die ook in de honderdste ronde worden aangedaan. Naast de havenstad geldt dat ook voor Lyon en Parijs. Marseille is voor de 35ste keer finishplaats in de Tour, Hippolyte Aucouturier opende het palmares 110 jaar geleden. Marseille is qua inwoneraantal de tweede stad van Frankrijk: 860.000. Dit jaar is het de Culturele Hoofdstad van Europa. De vroegste wortels van Marseille liggen al de periode rond 600 voor Christus, toen onder de naam Massilia, een Griekse kolonie.