Van Avermaet wint stoffige Parijs-Roubaix

Greg van Avermaet heeft zich tot de absolute koning van het voorjaar gekroond.

Van Avermaet wint stoffige Parijs-Roubaix
  • Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet

Greg van Avermaet heeft Parijs-Roubaix gewonnen. De Olympische kampioen toonde zich in een sprint op de piste van Roubaix de sterkste. Zdenek Stybar moest tevreden zijn met een tweede plaats. Sebastian Langeveld werd bijzonder knap derde.

De 115e editie van Parijs-Roubaix stond helemaal in het teken van Tom Boonen (36). De afscheidnemende Boonen stond voor een duidelijke, maar moeilijke opdracht: een vijfde kassei en zo alleen recordhouder worden. Het weer speelde alvast in de kaart van Boonen. Het was kurkdroog, stof vreten dus. De favoriete weersomstandigheden van Tommeke.

Verschroeiend wedstrijdbegin

De wedstrijd stond van bij het startschot in brand. De intentie van Quick-Step Floors was meteen duidelijk: geen grote groep laten wegrijden. Door het hoge tempo was het voor vroege vluchters bijzonder moeilijk om een voorgift te krijgen. De eerste die er echt in slaagde was Jelle Wallays. De pion van Lotto-Soudal kreeg Mickaël Delage (FDJ) mee in zijn zog. Later kon ook Stijn Vandenbergh (AG2R) aansluiten. De voorsprong van de drie leiders bleef echter beperkt.

Koers bol van de incidenten

Traditioneel zijn er veel lekke banden en valpartijen in Parijs-Roubaix. Dat was dit jaar niet anders. De ultieme pechvogel was ongetwijfeld Oliver Naesen. De outsider viel één keer en reed talloze keren lek. Ook Greg van Avermaet bleef niet gespaard van pech. Op de keien van Haveluy moest de Olympische kampioen van fiets wisselen . Een slecht moment, net voor het befaamde Bos van Wallers. In het bos werd er echter vrij langzaam gereden, waardoor Van Avermaet nog kon terugkeren in de kop van de koers. Van Niki Terpstra was voorin dan al geen spoor meer. De winnaar van Parijs-Roubaix in 2014 kwam zwaar ten val en moest opgeven.

Boonen toont goede benen

Voorin werd er om de haverklap aangevallen en veranderde de koerssituatie voortdurend. Boonen toonde meer dan eens zin voor initiatief. De kopman van Quick-Step Floors maakte indruk. Net voor de kasseien van Orchies stuurde Greg van Avermaet luitenant Daniel Oss weg. Het bleek een geniale zet. Achter Oss probeerden ook Jürgen Roelandts en Sebastian Langeveld te anticiperen. Zdenek Stybar zag het gevaar van de situatie en ging aanvallen. De Tsjech kreeg Greg van Avermaet en Peter Sagan mee. Sagan viel even later weg met een lekke band. Oss werd bijgehaald en haalde de kastanjes uit het vuur in dienst van Van Avermaet. De beslissing was gevallen. 

Van Avermaet toont zich de sterkste

Na Carrefour de l'Arbre bleven voorin enkel Stybar, Van Avermaet en Langeveld over. Stybar probeerde nog even aan te vallen, maar zijn poging liep op niks uit. We gingen naar een sprint. Die werd nog even ontregeld toen in laatste instantie Jasper Stuyven en Gianni Moscon vooraan kwamen aansluiten op de piste van Roubaix. Stybar maakte van de gelegenheid gebruik om Van Avermaet te verrassen. De Tsjech ging van ver de sprint aan, maar Van Avermaet was bij de pinken. De Belg perste er een machtige sprint uit en won. Stybar was de ontgoochelde tweede, Langeveld werd een mooie derde. Tom Boonen werd dertiende in zijn allerlaatste koers.

Foto: Cor Vos