Vegni weigert idee Savio: 'Wij veranderen niet van gedachten'

De hoop van Gianni Savio met een gemixte ploeg deel te nemen aan de Giro 100 kan de prullenbak in. Dat vertelde koersorg...

Vegni weigert idee Savio: 'Wij veranderen niet van gedachten'

De hoop van Gianni Savio met een gemixte ploeg deel te nemen aan de Giro 100 kan de prullenbak in. Dat vertelde koersorganisator Mauro Vegni.

Het hoofd van RCS Sport, dat de Giro d'Italia organiseert, is momenteel aanwezig in de Dubai Tour. RCS Sport organiseert ook die ronde. Cyclingnews ondervroeg de Italiaan wat betreft de nieuwe wens van Savio. Die verklaarde eerder vandaag een vijfde wildcard te willen voor de Giro d'Italia. Deze zou dan moeten worden ingenomen door een gemixte ploeg van Androni Giocattoli-Sidermec en Nippo-Vini Fantini.

In 2011 gaf RCS Sport wel een extra vijfde wildcard weg, om dat jaar de 150ste verjaardag van de vereniging van Italië te vieren. Maar Savio mag deze keer niet op bijval van RCS Sport rekenen, als het aan Mauro Vegni ligt. "Iedereen heeft de vrijheid om elk voorstel te maken wat ze willen maken", aldus het hoofd van RCS Sport.

De vier wildcards die door de organisatie werden toegewezen, gingen naar twee Italiaanse ploegen (Bardiani-CSF en Wilier Triestina), een Poolse (CCC Sprandi Polkowice) en Russische (Gazprom-RusVelo) ploeg. "De waarheid is dat RCS Sport als bedrijf een keuze heeft gemaakt voor die vier wildcards. We gaan niet van gedachten veranderen."

Verkeerde denkwijze

"Ik heb reeds uitgelegd dat onze keuzes zijn gebaseerd op sportieve, commerciële en strategische redenen. Het is niets persoonlijks tegen Androni Giocattoli-Sidermec of Nippo-Vini Fantini", vertelt Vegni. "We hebben het recht om zelf te kiezen wie de wildcards krijgen."

De patron van de Giro d'Italia wees Savio nog even op zijn dreigementen over het stoppen van de sponsoring. "De crisis in het Italiaanse wielrennen stamt niet af van de keuzes van de Giro. Ze stamt af van een verkeerd businessmodel: 'Ik moet de Giro rijden, anders doek ik de ploeg op.'"

Volgens Vegni is dat niet de goede manier van denken. "Wij zullen Italiaans wielrennen altijd aandacht geven. Maar de Giro kan niet de enige koers zijn die telt. Androni en Vini Fantini zijn beide gewoon uitgenodigd in Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Het is verkeerd te denken dat alles afhangt van de Giro d'Italia. Dat betekent dat die ploegen geen goede plannen hebben."

Foto's: Cor Vos