Vittoria Bussi nieuwe eigenaresse werelduurrecord

De Italiaanse Vittoria Bussi is erin geslaagd het werelduurrecord bij de vrouwen scherper te stellen. Bij haar derde poging om het record te verbreken slaagde ze er als eerste vrouw in om de grens van 48 kilometer te doorbreken.

Vittoria Bussi

In het Mexicaanse Aguascalientes - dezelfde baan waar Dion Beukeboom er enkele weken geleden niet in slaagde om het record van Bradley Wiggins van de tabellen te vegen - moest het gisteravond gebeuren.

Goed een jaar geleden was de 31-jarige Italiaanse op het Velodromo Bicentenario niet in staat geweest om Evelyn Stevens' record (47,980 kilometer per uur) te verbreken. 47.576 km/u was weliswaar goed voor een Italiaans record, maar Bussi wilde meer.

Bij een tweede poging op woensdagavond gaf ze er na drie kwartier de brui aan. De weersomstandigheden bleken niet optimaal genoeg om het record te kunnen verbreken. Een dag later was dit helemaal anders, met het gewenste resultaat tot gevolg. 

Het werd een onvervalst secondenspel op de Mexicaanse wielerbaan. Na een half uur had Bussi vier tellen voorsprong op het schema van Stevens en meer werd dit ook niet. Voor de aanwezige toeschouwers was het nagelbijten tot de zestig minuten waren verstreken. Uiteindelijk bleek Bussi 27 meter meer te hebben afgelegd dan Stevens in 2016 deed.   

Drie keer is scheepsrecht voor Vittoria Bussi.