HomeNieuwsVoorbeschouwing 100e Ronde: Dit is de Ronde Van Vlaanderen anno 2016

Voorbeschouwing 100e Ronde: Dit is de Ronde Van Vlaanderen anno 2016

Aankomende zondag staat de 100e editie van de Ronde Van Vlaanderen op het programma. Na alle trieste gebeurtenissen die de Belgische samenleving en wielerwereld bezig houdt, is dit misschien wel een dag om de ellende voor even te vergeten. Wieler Revue kijkt middels een fotoreportage in het nieuwe magazine terug op bijzondere momenten in 100 edities Ronde Van Vlaanderen. Deze voorbeschouwing is daar een voort borduursel op, want de Ronde Van Vlaanderen anno 2016 is anders dan die van pak weg 1969. De sociale media in de wielerwereld beginnen vandaag al aardig op stoom te raken voor ‘De Ronde’ en met name uit Belgische mediahoek komen interessante feitjes, filmpjes en andere toestanden.

Zo verzamelde ‘Pro Cyclist Data’ interessante data van de tijden waarmee de profs over belangrijke hellingen rijden. We pikten er drie uit, namelijk de Koppenberg, De Oude Kwaremont en de Paterberg. Een kanttekening bij deze informatie is dat de gegevens van Boonen, Sagan, Cancellara en Van Avermaet niet beschikbaar zijn, omdat zij dat niet publiceren. Ook is het niet duidelijk met welke intentie de renners op dat moment een helling op rijden, maar het blijft leuke informatie voor zondag.

Toptijden op de hellingen

Data Koppenberg

Opvallend feit is dat Dries Devenyns de snelste tijd heeft gereden op de Koppenberg tijdens de training. Hij reed sneller dan Niki Terpstra tijdens de Ronde Van Vlaanderen van 2014.

Data Paterberg

Op Paterberg staat Thijs Zonneveld voor bijvoorbeeld Michal Kwiatkowski. Dat is opvallend al zegt het niks over de intentie waarmee beide heren de Paterberg op reden. Dries Devenyns heeft alweer de snelste tijd op de Paterberg.

Data Oude Kwaremont

De Oude Kwaremont blijft dan weer in het kamp van de Nederlander Niki Terpstra. Hij reed in de E3 Harelbeke van dit jaar de rapste tijd.

 

Imitaties van de toppers

Hier een imitatie van een aantal toppers en randfiguren voor de Ronde Van Vlaanderen door Glenn Dekeyser.

 

Parkoers (via de NOS)

Ronde profiel

 

De 5 topfavorieten volgens Wieler Revue

Fabian Cancellara – Op naar zijn vierde zege in de Ronde Van Vlaanderen? Al vier overwinningen dit seizoen en Spartacus lijkt sterker dan ooit, zowel mentaal als fysiek. In Gent-Wevelgem ‘slechts’ een vierde plaats, maar toch weer de smaakmaker in de finale. Het is het laatste kunstje van Cancellara in de Ronde Van Vlaanderen en dat alleen al motiveert de Zwitser tot op het bot.

Greg Van Avermaet – Van Avermaet was voor zijn ziekte in de E3 Harelbeke de topfavoriet voor de Ronde en Parijs-Roubaix, maar na de E3 en Gent-Wevelgem zijn er toch nog een aantal namen bijgekomen die misschien wel op gelijke hoogte staan met de Belg van BMC. Desalniettemin is Van Avermaet met overwinningen in de Tirreno-Adriatico en Omloop Het Nieuwsblad een topfavoriet.

Peter Sagan – In Gent-Wevelgem heeft Peter Sagan zichzelf misschien wel verlost van de vloek van de regenboogtrui met zijn ontelbare tweede plekken. Het was de laatste kans voor de Slowaak om het cijfer twee van de tabellen te vervangen voor een cijfer één alleen al om het vertrouwen nog wat te vergroten. Natuurlijk is Sagan altijd een favoriet voor een koers als Vlaanderen, maar om de zondag voor een grote klassieker een andere klassieker te winnen kan toch doorslaggevend zijn voor het mentale aspect.

Michal Kwiatkowski – Wie zich de lange vlucht van de Ronde Van Vlaanderen van het jaar 2013 kan herinneren weet dat toen de Pool als laatste overbleef tot diep in de finale. Hij werd uiteindelijk 40e in die editie van Vlaanderen. Daar bewees hij al over een enorme motor te beschikken en over kasseien te kunnen. Verleden week vrijdag bewees hij dit nog maar eens in de E3 Harelbeke door Sagan te kloppen in de spurt. Michal Kwiatkowski is klaar voor de Ronde Van Vlaanderen en met Geraint Thomas, Luke Rowe en Ian Stannard in de gelederen heeft Team Sky misschien wel een nog sterker blok dan Etixx-Quick Step.

Sep Vanmarcke – Vanmarcke is in dit rijtje qua resultaten de renner met de minste resultaten, maar er moet toch eentje zijn die dit stempel draagt. Wie Gent-Wevelgem heeft gezien, kon zien dat Vanmarcke in bloedvorm is, nadat hij 60 kilometer lang de tweede groep op sleeptouw nam. Hij slaagde er samen met zijn ploeggenoten in om de kloof te dichten met de eerste groep en vervolgens zat hij ook nog in de beslissende kopgroep waarin hij spurtte naar een tweede plaats.

 

Zie hier de officiële deelnemerslijst

Deelnemerslijst Pro Cycling Stats

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...