Wieler Revue Voorbeschouwingen #3: Dubai Tour

Na de Australische koersen verhuist het peloton richting het Midden-Oosten. We blikken vooruit op de eerste wedstrijd, d...

Wieler Revue Voorbeschouwingen #3: Dubai Tour

Na de Australische koersen verhuist het peloton richting het Midden-Oosten. We blikken vooruit op de eerste wedstrijd in de zandbak, de Dubai Tour.

Na het plotseling annuleren van de Tour of Qatar zaten de sprinters even met hun handen in het haar. Maar een oplossing was gevonden: de meeste spurters zoeken begin februari hun heil iets meer oostwaarts in Dubai. Want ook de Dubai Tour is een sprintersbal en bijna alle grote namen staan aan de start.

Historie

De Dubai Tour beleeft nog maar zijn vierde editie. Vanwege de financiële armslag van het land zelf en de wens tot meer internationalisering van de wielerunie UCI spoten de koersen in de afgelopen zeven jaar flink uit de grond. Het kwartet bestaat uit de Tour of Qatar (die dit jaar een editie overslaat), de Tour of Oman, de Abu Dhabi Tour en de Dubai Tour.

De eerste editie kende een individuele tijdrit, waardoor de Amerikaan Taylor Phinney (BMC) de Dubai Tour op zijn naam kon schrijven. In 2015 en 2016 werd de race tegen de kok geschrapt, waardoor een sprinter met de eindzege aan de haal ging.

Laatste tien winnaars

Parkoers

De Dubai Tour kent voor het eerst in de historie vijf etappes. In grote lijnen zijn het op papier vier sprintetappes en een etappe met een venijnige klim.

 

Etappe 1

Dubai2015_T02_plan

 

 

Etappe 2

dubai-tour-2017-stage-2-1484574802

 

 

Etappe 3

dubai-tour-2017-stage-3-1484574811

 

Etappe 4

In deze etappe gaat de beslissing vallen voor algemeen klassement. Een finish op Hatta Dam is spektakel gegarandeerd, want in de laatste drie kilometer loopt het parkoers op en kent scherpe bochten. In de laatste 200 meter kan het verschil gemaakt worden, want de hellingsgraad varieert tussen de 12 tot 17 procent. Mannen die het hier in het verleden goed deden zijn onder andere Juan José Lobato (etappewinst in 2016 en derde in 2015), Marcel Kittel (zesde in 2016) en John Degenkolb (etappewinst in 2015).
Dubai2015_03_alt

 

Etappe 5

dubai_tour_2017_s05_plan.jpeg_670

Onze favorieten

*****

John Degenkolb (Trek-Segafredo)Juan José Lobato (Lotto-NL-Jumbo)Marcel Kittel (Quick-Step Floors)

****

Silvan Dillier (BMC Racing Team)José Joaquín Rojas (Movistar)

***

Sonny Colbrelli (Bahrain Merida)Elia Viviani (Team Sky)

**

Mark Cavendish (Dimension Data)Sacha Modolo (UAE Abu Dhabi)

*

Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)

Televisie

De Dubai Tour wordt door Eurosport uitgezonden, waarbij de live-uitzending van dinsdag 31 januari tot en met zaterdag 4 februari rond 10.30 uur start.

Foto's: Cor Vos