HomeNieuwsWieler Revue Voorbeschouwingen #14: Ronde van het Baskenland

Wieler Revue Voorbeschouwingen #14: Ronde van het Baskenland

De voorbeschouwing van Wieler Revue op de Ronde van het Baskenland van 2017.

Door veel renners wordt het de zwaarste koers ter wereld genoemd omdat het peloton er vies hard rijdt. De Ronde van het Baskenland vormt de aanloop naar de heuvelklassiekers.

Tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix vormt de Ronde van het Baskenland even een frisse wind. Zes dagen lang op volle snelheid door de meest natte regio van het doorgaans zo droge Spanje. In het Baskenland gaat het op en af, de hele dag. Al heeft de organisatie voor een iets minder zwaar parkoers gekozen dan de laatste jaren. De twee slotetappes zullen de sleutel zijn tot de eindwinst. Met Alberto Contador en Alejandro Valverde staan de vaandeldragers van het Spaanse wielrennen aan de start. Zullen zij beslissen wie deze ronde wint?

Historie

Euskal Herriko ItzuliaLasterketa buruaTropela en Taldea. Dat zijn de termen die een week lang op uw scherm prijken. Vier Baskische termen die – de Baskische taal is bijna niet te doorgronden – iedere wielerliefhebber onderhand kent. Achtereenvolgens: Ronde van het Baskenland, kopgroep, peloton en groep. Hou dat maar in de gaten.

De Euskal Herriko Itzulia kende haar eerste editie in 1924. De Fransman Francis Pélissier werd de eerste winnaar in het Baskische land. Het duurde tot 1930 vooraleer er een Spanjaard won: Mariano Cañardo werd de eerste Spanjaard op de erelijst. Hierna duurde het vijf jaar tot er een volgende Ronde van het Baskenland plaats vond, gewonnen door Gino Bartali. Na 1935 kwam er een ontzettend lange onderbreking.

Alberto Contador werd vorig jaar mederecordhouder.

In 1969 (Jacques Anquetil) verscheen de wedstrijd weer op de kalender. In de jaren ’70 won de Andorrese renner José Antonio Gonzalez vier keer de Ronde van het Baskenland. Hij is mederecordhouder. Alberto Contador voegde zich namelijk vorig jaar als laatste winnaar in dat rijtje. Kan hij dit jaar een vijfde keer winnen?

Twee Belgen (Auguste Verduyck in 1925 en Maurice de Waele in 1928 en 1929) en één Nederlander (Erik Breukink in 1988) waren de enige succesnummers uit de Lage Landen. 

Laatste tien winnaars

2016: Alberto Contador (SPA)
2015: Joaquim Rodríguez (SPA)
2014: Alberto Contador (SPA)
2013: Nairo Quintana (COL)
2012: Samuel Sánchez (SPA)
2011: Andreas Klöden (DUI)
2010: Chris Horner (VST)
2009: Alberto Contador (SPA)
2008: Alberto Contador (SPA)
2007: Juanjo Cobo (SPA)

Parkoers

Zoals al gezegd is deze Ronde van het Baskenland wat minder zwaar dan de voorgaande edities. Gestart wordt met een – zeker naar Baskische termen – vlakke etappe. De sprinters die voor deze ronde hebben gekozen zijn op Sam Bennett na allen sprinters die goed kunnen klimmen. We mogen dus een snelle man in het geel verwachten op de tweede dag.

In Eguesibar mogen we een sprint verwachten.

In de tweede rit mogen de klimmers dan toch wel hun beste benen bovenhalen. De laatste twintig kilometer voor de finish in Eltziego lopen op en af. Voer voor snelle klimmers.

De eerste keer Contador tegen Valverde?

De derde etappe gaat naar Donostia. Donostia, kennen we dat niet ergens van? Ja, dat is Baskisch voor San Sebastian. De top van de beklimming naar Mendizorrotz ligt op tien kilometer van de streep. Hier moeten de klassementsmannen de boel al uiteen kunnen rijden.

De zwaarste etappe van de ronde.

In de vierde rit ligt op weg naar Bilbao de Alto de Vivero te wachten. Vorig jaar in de Vuelta a España werd deze twee keer relatief rustig beklommen en won Jens Keukeleire de sprint in Bilbao. Weer een sprinter die hier wint?

Kan de Alto de Vivero voor spektakel zorgen?

Zoals ook eerder al aangehaald: het venijn zit hem in de staart van de ronde. De voorlaatste etappe gaat naar – en de prijs van de originaliteit niet – de Alto de Arrate in Eibar. Het klassieke beeld met de dalende aankomststrook kan nog voor verrassingen zorgen.

Een speeltuin voor Alberto Contador.

De slotetappe is, zoals de laatste jaren steevast het geval is, een tijdrit. In en rond Eibar wordt een klokproef van bijna 28 kilometer afgelegd, met de Alto de Arrate in het begin verstopt. Na de Arrate is er echter nog genoeg ruimte voor de échte tijdrijders.

Een steen in de kikkerpoel: Vasil Kiryienka.

Favorieten

Ze zijn al een paar keer genoemd: het wordt weer een week lang Alberto Contador tegen Alejandro Valverde. Op het eerste zicht zou de tijdrit in het voordeel van de Madrileen moeten spreken, maar El Imbatido besliste tegen El Pistolero de Ruta del Sol juist in de tijdrit.

Een duel tussen de twee vaandeldragers van het Spaanse wielrennen ligt voor de hand.

Valverde is dus licht topfavoriet, mede door zijn superioriteit in de Ronde van Catalonië. Ook daar werd meer verwacht van Contador, vooral op de aankomst bergop naar Tortosa. Maar ook daar werd hij verpulverd door de bijna 37-jarige kopman van Movistar Team.

Achter hen volgt een mooie schare schaduwfavorieten. Sergio Henao en Ion Izagirre zijn daarbij niet te onderschatten namen. De winnaar van Parijs-Nice en de beste Baskische renner van het moment zijn gemotiveerd. Ronden we traditioneel af met een lijst outsiders: Romain Bardet, Jakob Fuglsang, Samuel SánchezRigoberto UránTim WellensSimon Yates (winnaar in de Gran Premio Miguel Indurain), Julian AlaphilippeSimon SpilakPrimoz RoglicMichal KwiatkowskiWarren BarguilDiego Ulissi en Louis Meintjes

Onze favorieten

*****
Alejandro Valverde
****
Alberto Contador & Ion Izagirre
***
Julian Alaphilippe, Sergio Henao & Simon Yates 
**
Romain Bardet, Samuel Sánchez, Simon Spilak & Primoz Roglic
*
Warren Barguil, Jakob Fuglsang, Michal Kwiatkowski, Diego Ulissi & Rigoberto Urán

Televisie

De Ronde van het Baskenland behoort al jaren toe aan Eurosport. Op die zender zal het dan ook vanaf maandag tot en met zaterdag te zien zijn en wel vanaf 15.30u. De uitzendingen duren ongeveer tot 17.30u, dus verwacht u de aankomsten van etappes zo rond de klok van vijf. Geniet van deze prachtige koers!

Foto’s: Cor Vos, organisatie Ronde van het Baskenland

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...