Voorbeschouwing Strade Bianche

Voorbeschouwing Strade Bianche

De Strade Bianche staat voor de deur en daarom deelt de Wieler Revue graag de belangrijkste informatie voor deze koers mee die zaterdag om 10.50 zal starten en rond de klok van 15:30-16:00 zal finishen.

Korte historie

In 2007 werd de koers voor het eerste verreden en de naam van de koers was toen Monte Paschi Eroica. Deze naam had de koers te danken aan het gelijknamige wielerevenement en werd voor het eerst in 1997 georganiseerd voor amateurs. Sinds 2010 heet de koers officieel Strade Bianche en sinds 2015 is het een 1.HC-koers (net als Omloop Het Nieuwsblad). In het verleden was het Fabian Cancellara die al twee maal wist te winnen en vorig jaar was Zdenek Stybar de sterkste op de Piazza del Campo in de stad Siena.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van 2015 met een meer dan enthousiaste commentator.

https://www.youtube.com/watch?v=pO06APl5w_8

Parcours

De route loopt door Toscane over wegen die omringd worden door de bekende Cipressen en waarvan ongeveer 70 kilometer onverharde grind-en zandwegen zijn. Vandaar de naam Strade Bianche. De finish is typisch Italiaans te noemen, namelijk een smalle en steile weg tussen huizen door naar het stadsplein Piazza del Campo.

De Nederlanders Pim Ligthart, Robert Gesink, Mike Teunissen, Tom Leezer, Bert-Jan Lindeman, Timo Roossen, Brian Kamstra, Martijn Verschoot en Wout Poels.

Drie sterkste blokken

Movistar met onder anderen Alejandro Valverde, Andrey Amador & Giovanni Visconti.

Etixx - Quick Step met onder anderen Zdenek Stybar, Bob Jungels & Petr Vakoc.

BMC met onder anderen Greg Van Avermaet, Damiano Caruso & Brent Bookwalter.

 

De favorieten

Bij de drie sterkste blokken staan al een aantal favorieten en daaronder zitten een aantal ploegen die niet onder hoeven doen voor deze namen. De Strade Bianche is de eerste ontmoeting tussen de groten van zowel het Vlaamse garnituur als het klimmersgilde. Stybar, Valverde en Van Avermaet zijn altijd favoriet op een parcours zoals de Strade Bianche.Daarnaast kan je nog wel een paar namen van dat kaliber vinden op de startlijst. Fabian Cancellara kan een stukje geschiedenis schrijven door de Strade Bianche voor de derde keer te winnen. Hij krijgt dan een strook met zijn naam als hij dit voor elkaar weet te boksen. Vincenzo Nibali, Peter Sagan en Tiesj Benoot passen ook in dit rijtje. Tiesj Benoot is op dit moment één van de grootste beloftes van zijn generatie en hij liet al in de Omloop Het Nieuwsblad zien dat hij de druk aankan die een kopman moet kunnen dragen. Hij kan niet alleen het Vlaamse werk aan, maar in de 6e etappe van de Dauphiné bewees hij meer dan goed bergop te kunnen. Hij eindigde voor namen als Froome, Rodriquez en Bardet in die etappe.

De semi-favorieten

De naam van Peter Vakoc is direct een naam die in het oog springt. De nog maar 23-jarige Tsjech won dit seizoen al twee koersen en twee maal het jeugdklassement in Franse etappekoersen. Diego Ulissi is ook een gevaarlijke outsider. De springveer van Lampre krijgt een parcours dat hem normaal gezien moet liggen en voor een Italiaan is het altijd speciaal om op Italiaanse bodem te rijden. Hij wist dit seizoen al tien keer in de top 10 te eindigen van een etappe of klassieker. Wout Poels & Robert Gesink zijn de Nederlandse namen om in de gaten te houden. Het is een mooie generale voor de twee heren. Poels rijdt hierna de Tirreno-Adriatico en Gesink in de Ronde van Catalionië.

Overige namen

Jan Bakelants, Jakob Fuglsang, Sonny Colbrelli, Davide Rebellin, Damiano Cunego, Esteban Chaves, Nicholas Roche, Roman Kreuziger, Jasper Stuyven.

Favorieten volgens Wieler Revue

***Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Peter Sagan

** Vincenzo Nibali, Fabian Cancellara, Tiesj Benoot

*Peter Vakoc, Wout Poels